Coke-verdachte wil verklaren om hechtenis

Er is grote onenigheid binnen de groep verdachten die verantwoordelijk gehouden wordt voor de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne via de Rotterdamse haven. De advocaat van één van de verdachten schuift woensdag via De Telegraaf betrokkenheid bij de transporten naar een medeverdachte. Crimesite citeert uit het dossier.

Door @Wim van de Pol

Het gaat om de verdachte Dennis van den B., de man die mogelijk het werkelijke doelwit was van de vergismoord op Rob Zweekhorst (foto rechts), begin 2014 in Berkel en Rodenrijs. Van den B. heeft tot nu toe gezwegen. Maar nu heeft hij volgens zijn advocaat Sanne Schuurman een verklaring van ‘vierenhalve A4’ opgeschreven in zijn cel. In die verklaring belast hij mede-verdachte René F.. Volgens Van den B. was F. de man die de verdachte Douane-man Gerrit G. aanstuurde. ‘Een pion van F.’ noemt de De Telegraaf Gerrit G.. Zelf lijkt Van den B. er niks mee te maken te hebben.

Libanon

Van den B. schrijft dat hij ruzie had met F. omdat deze in ‘Libië’ een vriendin zou hebben terwijl hij zijn eigen vrouw in Rotterdam zou bedriegen. Hij bedoelde overigens in plaats van “Libië” waarschijnlijk “Libanon”, het land waar F. veel verbleef. Ook zou F. hem nog geld schuldig zijn. Van den B. zegt nog meer te willen verklaren, op voorwaarde dat zijn voorlopige hechtenis wordt geschorst.

‘Geen bewijs’

Van den B. heeft betrokkenheid bij cokehandel eerder ontkend. De recherche lanceerde op Van den B. niettemin een peperdure en bijna een jaar lang durende infiltratie-operatie door twee politie-undercovers. Advocaat Schuurman bracht dat ook via De Telegraaf naar buiten en zei erbij dat dit eigenlijk geen bewijs had opgeleverd.

Afgeluisterd

Of de rechters en het Openbaar Ministerie Van den B. op vrij voeten zullen stellen valt nog zeer ernstig te bezien. In zijn huis luisterde de politie hem een jaar lang af met microfoons en zenders af. Er is namelijk wel degelijk in het dossier veel bewijs tegen Van den B. voorhanden – op zijn minst evenveel als tegen René F.. Van den B. heeft legio (telefonisch) contact met douanier Gerrit G. En hij is vaak geobserveerd en afgeluisterd, in gesprek met G.. Bijvoorbeeld op 31 oktober 2014:

Gerrit: (…) We hebben net weer een paar leuke zendingen gehad (…)

Dennis: Ja tuurlijk.

Thuis spreekt Van den B. met zijn vrouw en een zekere Sjef over douanier Gerrit G. (die onderling als “Zebra” wordt aangeduid). Volgens Van den B. gaat Gerrit G. na een maandje vakantie weer ‘knallen’.:

S: (…) En met Zebra doe je het nou niet nu?

D: Jawel, jawel (…)

S: Ja, ja.

D: Maar die gaat…kijken…1 december istie weg, voor een maandje. En daarna gaan we gelijk eh boem knallen, dat weet die.

S: Oké en je weet zeker dat hij niet met die andere kant praat?

D: Hij praat met de andere kant, maar dat houdt ie wel eh, …Houdt ie de boot af. (…)

S: Of doet ie het ook voor hem?

D: Nee voor René sowieso niks meer. (…) René moet nog zoveel betalen.’

Henk E.

Het Openbaar Ministerie ziet zowel René F. als Dennis van den B. als betrokken bij de grootscheepse cocaïne-importen met de douanier. Een andere hoofdverdachte is Schiedammer Henk E.. Woensdag is er bij de rechtbank in Rotterdam een pro forma-zitting over de voorlopige hechtenis van E..

Buenos Aires

Van den B. biedt kennelijk aan om met justitie te praten maar, zo schrijft De Telegraaf, ‘advocaten vermoeden’ dat dat niet hij maar René F. een kroongetuige-deal heeft afgesloten. F. zit nu vast in een gevangenis in Buenos Aires, Argentinië, nadat hij zich heeft gemeld bij justitie. Hij wil worden uitgeleverd naar Nederland.

Schietpartij

Zijn advocaat Ed Manders ontkent ten stelligste dat F. kroongetuige is. Manders tegen Crimesite:

F. heeft verklaringen afgelegd. Maar die gaan alleen over een schietpartij waar hij gewond bij is geraakt. Helemaal niet over de cocaïnezaak. Hij heeft inmiddels ook in een verklaring gezegd dat hij geen kroongetuige is.

F. heeft vorig voorjaar aangifte gedaan tegen een zoon van Henk E.. Hij zegt tijdens een afspraak in Simonshaven beschoten te zijn. Zie hierover:

Officier verzuimde pistool te zoeken

Zoon Henk E. op vrije voeten gesteld

Verdachte mega-zaak overleefde schietpartij

Getuige beschoten in drugszaak