Colombia arresteert topman maffia Medellín

In het noorden van Colombia zou volgens plaatselijke media maandag een belangrijke figuur van de onderwereld in Medellín zijn aangehouden. Het gaat om Juan Carlos Castro (alias “Pichi”) die wordt gerekend tot de “Oficina de Envigado”, een netwerk met wortels in het Medellín-kartel van Pablo Escobar.

Gewapende tak

“Pichi” is opvolger van “Tom” die in december werd aangehouden. Ook de man die voor Escobar mogelijk honderden personen liet liquideren (“Popeye“) wordt gerekend tot dit netwerk. Popeye, die inmiddels een bekend figuur in de media was geworden is dit voorjaar opgepakt. De Oficina was oorspronkelijk in de jaren tachtig van de vorige eeuw de gewapende tak van het Medellín-kartel onder Escobar.

Badplaats

Pichi is aangehouden op basis van informatie van Britse en Amerikaanse inlichtingen. Dat gebeurde in Tolu, een badplaats aan de Caraïbische kust. Er zijn geruchten dat de VS of het VK om zijn uitlevering zullen vragen.

De Oficina is vooral in Medellín en omstreken actief maar is samen met andere groepen ook betrokken in internationale handel in cocaïne.

De nieuwe Colombiaanse president Ivan Duque feliciteerde op Twitter de generaal die de arrestatie van Pichi bekendmaakte.

 

Zie ook:

Witwasonderzoek in Europa naar Hezbollah

Beruchte Colombiaanse drugscrimineel opgepakt