Colombia: drones om cocaveldjes te vernietigen

De Colombiaanse regering is begonnen drones te gebruiken om coca-planten waaruit cocaïne wordt geproduceerd te vernietigen. De drones worden geladen met herbicide. De nieuwe president Iván Duque is voorstander hiervan.

23 kilo

De BBC schrijft dat de Colombiaanse autoriteiten hebben samengewerkt met dronebedrijf Fumi Drones SAS voor de levering van onbemande vliegtuigen opleiding van agenten. Bij proeven in de provincie Nariño met tien drones van 23 kilo zou meer dan 90% van de cocablaadjes zijn vernietigd. Het voordeel van drones is dat ze veel lager kunnen vliegen dan vliegtuigen zodat gewassen nauwkeuriger kunnen worden geïdentificeerd en besproeid.

Kanker

De voorganger van president Duque, Juan Manuel Santos, stopte in 2015 besproeiing met glyfosaat omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde dat de stof mogelijk  bij mensen kanker zou kunnen veroorzaken. Maar latere rapporten van de VN kwamen terug op die bevinding.

Onrust

In juni rapporteerde het Amerikaanse Office of National Drug Control Policy (ONDCP) dat de het areaal dat met coca is beplant tot een recordhoogte is gegroeid. naar 516.000 hectare in 2017. De oorzaak hiervan is onder meer het terugtrekken van guerrilla-beweging FARC uit veel coca-gebieden na het vredesakkoord.

De Amerikaanse denktank Brookings Institution waarschuwt dat cocateelt terugdringen met alleen technologische middelen niet gaat lukken omdat dit zal zorgen voor grote politieke onrust in het land. Verbouwen van coca is diep verankerd in bepaalde delen van de Colombiaanse samenleving en ook een manier voor veel boeren om te overleven.