Colombiaanse topman gepakt
Eén van de meestgezochte Colombiaanse drugscriminelen is zondagochtend in het plaatsje Rojas, Venezuela, aangehouden. De Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken Tareck El Aissami heeft dat gisteren tegenover de lokale media bevestigd Het gaat om de 41-jarige Colombiaan Diego Pérez Henao, alias Diego Rastrojo. Hij is in Colombia verdacht van onder meer moord en afpersing. Diego Rastrojo was nummer twee van Los Rastrojos, een groep die vooral in het westen van Colombia werkt.
Los Rastrojos, een groep die voortkomt uit het Norte del Valle-kartel, dat weer de voorloper was van het Cali-kartel, raakt steeds meer leiders kwijt. Op 4 mei gaf Javier Antonio Calle Serna, alias Comba, zich over aan agenten van de Drug Enforcement Adminstration (DEA) op Aruba. Van de top van Los Rastrojos is nu nog diens broer Luis Enrique Calle Serna over. Deze zou ook in onderhandeling zijn over de voorwaarden van een overgave.
Iván Darío Barrera Acevedo, alias Pizarro, een ander belangrijke kopstuk werd drie weken geleden aangehouden.
Opmerkelijk is dat Venezuela de laatste tijd actief lijkt mee te werken aan de aanpak van drugshandel.
Media in Colombia speculeren over de spoedige aanhouding van de leider van de andere grotere groepering: Daniel “El Loco” Barrera. Over hem zou de directeur van de Colombiaanse politie onlangs hebben gezegd: ‘hij is nog maar een paar dagen in vrijheid. Waar hij moge zijn, de politie zal hem gevangenemen of neutraliseren.’
De nu gevangen Pérez Henao was ooit rechterhand van Wílber Varela, alias Jabón (Zeep), die hem opdroeg een militaire vleugel op te zetten samen met de Comba-broers om een oude voorman van het Cali-kartel Don Diego Montoya te bevechten. Zo ontstond rond de eeuwwisseling in het westen van Colombia een bloedige strijd tussen twee groepen die samen meer dan duizend gewapende mannen op de been brachten.
Later zouden de Comba’s en Perze Nenao Varela hebben geliquideerd. Autoriteiten in de Verenigde Staten hadden vijf miljoen dollar op het hoofd van Perez Henao gezet. Deze wordt nu naar Colombia uitgezet. Het is niet bekend of de Verenigde Staten daar zijn uitlevering zullen vragen. Venezuela en de VS hebben geen verdrag dat uitlevering regelt.
Zie ouder bericht:
Onrust en geruchten op cocaïnemarkt
Europese connectie Colombianen vast