Commissaris van onderzoek kasteelmoord gehaald

De politiecommissaris die op het onderzoek naar de Belgische kasteelmoord zat, is van het onderzoek afgehaald. Aanleiding is een interview van de commissaris met de Belgische krant Het Laatste Nieuws, waarin hij zei dat hij zich verbaast dat het zo lang duurt voordat de Nederlandse verdachte een verklaring wil afleggen.

De verdachte, Franciscus Roy L., wordt ervan verdacht de tweede uitvoerder van de moord te zijn. De inmiddels overleden Eindhovenaar Ron van Bommel wordt gezien als degene die de moord gepleegd heeft. L. is opgepakt in Nederland nadat vast kwam te staan dat zijn dna komt overeenkomt met een op de plaats delict gevonden spoor.

‘Jury beïnvloed’

L. werd ruim zes weken geleden aan België uitgeleverd. Hij heeft eerder gezegd een verklaring af te willen leggen, maar hij houdt tot nu toe al die tijd zijn lippen op elkaar. Dat is toegestaan, maar L. maakt kans op strafvermindering als hij een verklaring aflegt. Volgens de politiecommissaris werkten L. en zijn advocaat het onderzoek tegen.

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de advocaat. Die zei dat door deze berichten in de media de jury waarvoor L. moet verschijnen bevooroordeeld zijn. ‘Met deze verklaringen in de media heeft de speurder zijn beroepsgeheim geschonden. Het kwaad is nu al onherstelbaar geschied’, aldus advocaat Joris van Cauter.

De advocaat vroeg daarom om de commissaris te vervangen. De politiechef is nu van het onderzoek afgehaald om te voorkomen dat het voorval het onderzoek frustreert.

Lesje leren

De moordzaak draait om de moord van kasteelheer Stijn Saelens (foto). Hij was op 31 januari 2012 spoorloos verdwenen. Wel vond zijn vrouw een bloedspoor en een kogelhuls in het kasteel. Twee weken later werd zijn lichaam gevonden in een nabijgelegen bos.

De schoonvader van Saelens zit vast in de zaak. Hij heeft verklaard dat hij zijn schoonzoon een lesje wilde leren omdat de twee ruzie hadden. Dat is waarschijnlijk uit de hand gelopen.