‘Communicatie tussen kroongetuige en advocaat moet tijdens verhoor zichtbaar zijn’

De advocaat van Ridouan Taghi, die terecht moet staan voor meerdere liquidaties, wil dat de nieuwe advocaten van de kroongetuige Nabil B. hun client ‘zichtbaar’ bijstaan tijdens de verhoren deze maand bij de rechter-commissaris. De rechter-commissaris heeft ermee ingestemd dat de advocaten van B. om veiligheidsredenen anoniem blijven.

Nabil B. is getuige en verdachte in het Marengo-proces. Advocaat Derk Wiersum van B. werd vorig jaar vermoord. Enige maanden geleden  haakten andere advocaten die hem zouden willen bijstaan af.

De rechtbank van Amsterdam heeft overigens nog niet besloten of de nieuwe advocaten ook tijdens de rest van het proces de garantie van anonimiteit zullen houden.

Advocaat Inez Weski (van Taghi) zegt tegen Crimesite dat het haar niet gaat om ‘een soort nieuwsgierigheid’ naar de identiteit van de advocaten. Ze hoeft niet de identiteit te weten en de advocaten mogen wat haar betreft onherkenbaar worden gemaakt. Maar ze meent dat vanuit het geldende wetssysteem rond de ondervraging van een getuige de rol van de advocaat tijdens het verhoor zichtbaar moet zijn. Weski:

Helder moet zijn welke communicatie met de getuige plaatsvindt zodat de betrouwbaarheid van de getuige beter kan worden beoordeeld en eventueel daaromtrent met de rechter-commissaris kan worden gesproken over wel of niet toelaatbare instructies.

Weski tekent verder aan dat ze overigens niet verwacht dat de identiteit van de advocaten lang geheim zal blijven. In het Marengo-proces en in andere grote strafprocessen die voor de rechtbank speelden zijn de afgelopen jaren vele geheimen uit dossierstukken uitgelekt naar de media.

Ook is er over stukken uit dossiers die alleen nog bij politie en justitie bekend waren in de media gepubliceerd.

In het Passage-proces lekte enkele jaren geleden de inhoud van de overeenkomst die kroongetuige Peter La Serpe met de Nederlandse staat sloot uit.