De copycats van Dan Cooper

Dan Cooper pleegde een van ’s werelds meest spectaculaire misdrijven. Hij kaapte een Boeing en sprong met een parachute en het losgeld uit het vliegtuig. Een paar mannen deden hem na – met wisselend succes.

Begin jaren zeventig was veiligheid in de luchtvaart nog armzalig. Bagage werd niet gecontroleerd, zodat het meenemen van wapens of een bom in het vliegtuig een fluitje van een cent was. Alleen al in 1972 vonden er drie kapingen plaats waarbij de kapers met een parachute en de buit uit het vliegtuig sprongen. Alle drie werden ze snel gepakt.

Richard McCoy

Een van die drie was Richard McCoy, een Vietnam-veteraan die na zijn militaire dienst fervent aan parachutespringen deed. Een paar maanden nadat Cooper uit het vliegtuig was gesprongen, imiteerde McCoy de kaping op een perfecte manier. Ook McCoy kaapte een Boeing 727 en eiste vier parachutes en een aanzienlijk bedrag als losgeld ($500.000,- in plaats van de $200.000,- die Cooper eiste). En ook McCoy sprong uit het vliegtuig. In tegenstelling tot Cooper werd McCoy al snel gepakt. McCoy kreeg 45 jaar gevangenisstraf, ontsnapte na twee jaar door met een vuilniswagen door de gevangenispoort te rijden en vond drie maanden na zijn ontsnapping de dood in een schietpartij met agenten die hem hadden opgespoord.

Verpletterde lichaam

De meest recente copycat was Augusto Lakandula, die op 25 mei 2002 gewapend met een pistool en een handgranaat 227 passagiers beroofde in een toestel van Philippine Airlines. Op een hoogte van bijna twee kilometer sprong hij met een zelfgemaakte parachute uit het vliegtuig. Zijn verpletterde lichaam werd enige kilometers buiten Manilla door de politie gevonden.

De actie van Cooper in de jaren zeventig, was ongekend – hier een uitgebreide reconstructie (€).