Aanslag PI Sint Maarten door corruptie

De liquidatiepoging op de vermeende frontman van No Limit Soldiers, Urvin “Nuto” Wawoe (33), vorig jaar in een gevangenis op Sint Maarten, was mogelijk door vergaande corruptie in de inrichting. Dat blijkt uit een vernietigend rapport over penitentiaire inrichtingen op Sint Maarten dat in bezit is van Crimesite.

Door @Wim van de Pol

Op Sint Maarten begint donderdag de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de drugszaak tegen Wawoe. Hij werd in september 2013 op Sint Maarten aangehouden met onder meer vier kilo cocaïne in zijn bezit. Na een veroordeling tot zes jaar cel is Wawoe in hoger beroep gegaan. Het Openbaar Ministerie heeft hem op meerdere momenten gekarakteriseerd als de leider van de gewelddadige criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS). Wawoe is net als NLS afkomstig van Koraal Specht op Curaçao. Het Openbaar Ministerie brengt NLS in verband met de uitvoering van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels.

Onderzoek

In september vorig jaar is op Wawoe (foto rechts) in de gevangenis Pointe Blanche op Sint Maarten een liquidatiepoging gedaan. De advocaat van Wawoe heeft de top van het Nederlandse Openbaar Ministerie gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden rond deze aanslag en de toestand in de gevangenis te doen, maar daar is het tot nu niet van gekomen.

Slecht

De omstandigheden in de penitentiaire inrichting Pointe Blanche op Sint Maarten zijn zeer slecht. In december verscheen het rapport Beveiliging van en veiligheid in de detentie inrichtingen Sint Maarten (van de Raad voor de Rechtspraak). Daarin wordt de aanslag op Wawoe gereconstueerd. De Raad acht het aannemelijk dat beveiligingscamera’s van de inrichting voor de aanslag onklaar zijn gemaakt. De dader (R., foto links) blijkt zonder problemen uit zijn eigen cellenblok naar de afgesloten beveiligde afdeling, waar Wawoe verbleef, te zijn gegaan. De dienst bewaker daar liet hem kennelijk gewoon naar binnen:

R. loopt naar het cellenblok van de beveiligde afdeling (beva). De cellen bevinden zich op de eerste verdieping van dat blok. Hij gaat de trap op. De toegang tot het cellenblok is open. Normaliter zou dit toegangshek afgesloten moeten zijn. De sleutelhoudende bewaker bevindt zich niet nabij de ingang van het blok. R. loopt het cellenblok in en richt een wapen op de gedetineerde W. R. haalt de trekker over, maar het wapen weigert. Hierna ontstaat een gevecht tussen W. en R.

R. werd daarna zwaar mishandeld door Wawoe en medegedetineerden. In de inrichting is korte tijd later een veegactie gehouden waarbij een grote hoeveelheid (vuur)wapens is gevonden. Daar is geen onderzoek op gevolgd.

Corruptie

Het rapport is vernietigend over de toestand in de penitentiaire inrichtingen op Sint Maarten. Corruptie is wijd verspreid en wordt niet aangepakt door de Landsrecherche:

Personeel is graag bereid om in algemene termen te verhalen over corruptief handelen van collega’s en wat dat voor henzelf betekent, maar concretiseert deze verhalen niet. Het hoofd van de landsrecherche wijst er op dat daardoor de cirkel niet wordt doorbroken en in feite de ‘zwijgers’ het systeem door hun zwijgen in stand houden en er daarmee deel van gaan uitmaken.