Corruptieonderzoek bij Nationale Politie

De Rijksrecherche doet een onderzoek naar verschillende hoge politiemensen die in aanmerking komen voor topposities binnen de nieuwe Nationale Politie. Volgens De Telegraaf heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie hiervoor driekwart jaar gelden opdracht gegeven. Het landelijk parket, dat de Rijksrecherche aanstuurt, heeft laten weten dat het nog maanden kan duren voordat het onderzoek is voltooid. 

Aanleiding is een verdenking dat er mensen bij de aanschaf van nieuw wagenpark van de politie niet zuiver hebben gehandeld. Bij de commissie die de gang van zaken rond de aanschaf van nieuwe voertuigen moest onderzoeken is een anonieme brief binnengekomen waarin bepaalde personen ervan worden beschuldigd zich te hebben laten beïnvloeden door een bepaald merk in de autobranche.

Opstelten komt nu in de problemen omdat hij haast moet maken met de installatie van de nieuwe politie per 1 januari. Hij wil igenlijk snel de top-60 bekendmaken.

Volgens De Telegraaf weigert overheid ook na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur door De Telegraaf het stuk openbaar te maken. De krant sprak ingewijden die zeggen dat er echter zeer gedetailleerde omschrijvingen instaan over bepaalde personen. Zo zouden politiemensen voor uitjes een luxe suv hebben meegekregen en ontvingen zij gratis winterbanden. De informatie is zo nauwkeurig dat de auteur kennelijk werkzaam is of was bij een leverancier.

Een van de namen die in de brief staan is die van Jacques H., voormalig wagenparkbaas bij Defensie. Na een intern onderzoek heeft de Defensie Materieel Organisatie deze medewerker overgepaatst omdat hij te nauwe banden had met auto-importeurs.

De politie heeft een contract gesloten met Volkswagen over de levering van de nieuwe surveillance die overal in Nederland gaat rijden: de VW Touran. Dat kostte 500 miljoen euro, een order die is verlopen via VW-importeur Pon.