Crimineel geeft feest in beveiligde gevangenis (VIDEO)

In Mexico is onrust ontstaan naar aanleiding van een video van een feest in de streng beveiligde Puente Grande gevangenis in de staat Jalisco. Er is drank en er treden bandjes op, kennelijk op kosten van een onderwereldbaas. Puente Grande is de gevangenis waaruit Joaquin “El Chapo” Guzman in 2001 ontsnapte.

Geen bewaker

Chapo bouwde indertijd binnen die gevangenis middels de diensten van de (onlangs aangehouden) Dámaso López Núñez, alias “Licenciado, een flinke machtspositie op. Licenciado werkte toen voor het gevangeniswezen van het ministerie van Justitie. Guzman had in de jaren voordat hij ontkwam een eigen afdeling en een eigen militie binnen de gevangenis. Op het massale feest is geen bewaker te zien. Kennelijk is de situatie niet veel verbeterd, zo is het commentaar in de Mexicaanse politiek.

Onder invloed

De video toont beelden van een feest dat kennelijk gegeven wordt door José Luis Gutiérrez Valencia, alias “Don Chelo”. Gutiérrez werd vroeger gerekend tot het Sinaloa-kartel maar nu tot het Jalisco-netwerk, ofwel Cartel Jalisco Nueva Generación – CJNG. Hij werd in 2010 in Puerto Vallarta opgepakt.

De video is opgenomen tussen december 2015 en maart 2016 maar lekte pas afgelopen week uit via het Mexicaanse weekblad Mileneo. Don Chelo liet de beelden maken om zijn gasten een kopie te geven als herinnering. Don Chelo en zijn kompanen zijn duidelijk zwaar onder invloed laten hun emoties de vrije loop. De gastheer houdt toespraakjes en zegt op zeker moment: ‘Ik ben de baas hier. Vraag wat je wilt en ik zal zorgen dat je het krijgt.’

https://youtu.be/ZLpV2v_aWWg