Crimineel Martien R. opgepakt bij grote politieactie woonwagenkamp Oss (UPDATE)

De Oost-Brabantse crimineel Martien R. (48) is woensdagochtend opgepakt tijdens een grote politieactie bij een woonwagenkamp in Oss. Ook zijn zoon Anton (26) en een ander familielid zijn gearresteerd bij het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Het drietal wordt verdacht van grootschalige drugshandel, zwaar geweld, intimidatie, lidmaatschap van een criminele organisatie en vuurwapenbezit.

Drie verdachten

De arrestatie van R. wordt door zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigd tegenover Crimesite. Naast Martien R., die rond 10.30 door een arrestatieteam in zijn auto werd klemgereden, zijn Martiens 26-jarige zoon Anton en een 55-jarige man uit Oss aangehouden. Anton R. werd vorige week al ook opgepakt en vervolgens weer vrijgelaten.

Honderd agenten

Het woonwagenkamp en de directe omgeving zijn volledig afgesloten voor onderzoek en uitgebreide doorzoekingen. Onder meer in verschillende verborgen ruimtes werden meerdere (automatische) vuurwapens gevonden. Ook werd er geld en harddrugs gevonden op verschillende plekken. De doorzoekingen gaan ook de komende dagen door op het woonwagenkamp, dat voorlopig afgesloten blijft. Er zijn ruim honderd agenten ingezet voor de operatie waaraan in totaal 400 mensen meewerken.

Hans van Geenen

Martien R. en zijn neef Toon R. werden in 2012 door het gerechtshof vrijgesproken van het opdracht geven voor de liquidatie van wiethandelaar Hans van Geenen op de A73 bij Nijmegen in 2008. Daarna werd hij nog diverse keren opgepakt door de politie, maar dat leidde niet tot een veroordeling. De rechtbank in Rotterdam sprak hem vrij voor betrokkenheid bij cocaïnehandel.

Moordaanslag weduwe

In 2001 zat Martien R. ook al korte tijd vast omdat hij achter de moordaanslag op Bianca van der H., de weduwe van Hans van Geenen, zou zitten. R. kwam echter al snel weer vrij wegens gebrek aan bewijs. De Telegraaf schreef eerder op basis van ‘diverse opsporingsbronnen in Brabant’ dat zijn zoon Anton R. door de politie wordt gezien als de opdrachtgever voor een reeks zware intimidaties als brandstichtingen en aanslagen in vooral Oss en Haarlem. Doelwit zou ook de woning van de Osse Bianca van der H. zijn geweest en die van familie van Van der H..