Criminele jeugdgroep uit Doetinchem voor rechtbank

Op woensdag 27 maart begint in de rechtbank in Zutphen het strafproces tegen zes jongeren uit Doetinchem van 17 tot en met 22 jaar die lid zouden zijn van een criminele jeugdgroep. Ze staan terecht voor een reeks strafbare feiten, zoals het onder dwang afgeven van telefoons, geld, bankpassen en pincodes.

Grote politieactie

De politie in Doetinchem pakte in juni 2018 twaalf jongeren op die worden verdacht van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, internetfraude, heling, zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Het ging toen om jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Bij de gecoördineerde politieactie werden zo’n zeventig agenten ingezet. Zeven van de twaalf werden vrij snel daarna vrijgelaten. Daarnaast kregen nog achttien andere jongeren – die tegen de groep van twaalf aanschurkte – een brief van de politie en de gemeente Doetinchem. Deze achttien kregen hulp aangeboden en een tijdelijk gebiedsverbod opgelegd.

Rapvideo’s

De jongeren zorgden al langer voor ernstige overlast in en rond het centrum van Doetinchem en worden ook verdacht van criminele activiteiten elders in de regio. Volgens Bert Kroes (operationeel expert bij de politie in Doetinchem) hebben de jongeren een behoorlijke status in het uitgaansleven van Doetinchem met de verhandelen van kleding en het maken van rapvideo’s: ‘Sommige video’s zijn 600.000 keer bekeken.’

Overval in scene gezet

Kroes zegt onder meer goede gesprekken te hebben gehad met de Doetinchemse rapper Massief. Die had bij het nummer Nike Runners een videoclip opgenomen waarbij een winkeloverval in de binnenstad van Doetinchem in scene werd gezet. Volgens de politie heeft Massief veel status onder de jongeren en zou de clip een slechte invloed kunnen hebben. ‘Massief is nooit als verdachte gezien’, vertelde Kroes vorig jaar tegenover de Gelderlander. ‘Wel is hij een leidend figuur in de groep van totaal dertig jongeren.’ Massief lanceerde op 18 mei 2018 ook de rapvideo Young Dealers waarin met vuurwapens gezwaaid wordt. Dezelfde dag deed de politie naar aanleiding van de clip op vier plaatsen in Doetinchem invallen. Daarbij werden vuurwapens gevonden.

Er zijn zittingsdagen gepland op 27, 28 en 29 maart tegen de leden van de criminele jeugdgroep.