Criminelen brengen goud naar België

Door een lek in de Belgische regels die witwassen tegen moeten gaan, kunnen criminelen makkelijk goud gebruiken om geld wit te wassen. Het Antwerps gerecht is bezig met een onderzoek naar een goudhandelaar, maar door de maas in de wet kan het bedrijf waarschijnlijk niet worden vervolgd. Dat meldt de Belgische krant De Tijd. De goudhandelaar zou goud aannemen van criminelen en daar grote sommen contant geld voor teruggeven.

In België is het verboden voor handelaren om een contant bedrag van hoger dan 5000 euro aan te nemen. Bij grote bedragen moet elektronisch worden betaald, waardoor justitie de geldstromen makkelijker kan achterhalen. Maar in de wet staat dat dat alleen geldt bij een ‘verkoop door een handelaar’, en dus niet bij een ‘aankoop door een handelaar’. De goudhandelaren kunnen dus ongestoord grote bedragen geld uitgeven aan hun klanten, ook aan criminelen.

Daarnaast zijn de boetes gericht op kleine handelaren. Wie toch grote contante bedragen aanneemt, moet maximaal 225.000 euro betalen; een schijntje voor de grote goudhandelaren. Bovendien zijn de bedrijven niet verplicht om te melden als er in verdacht goud is gehandeld.

Het Financieele Dagblad meldt dat er ook Nederlands ‘zwart’ goud naar België wegstroomt. In Nederland zijn de regels strenger en moet er een kopie van het paspoort worden gemaakt en worden adresgegevens en de herkomst van het goud vastgelegd.