‘Criminelen hebben 19 corrupte contacten in Midden-Nederland’

Uit het politierapport ‘Wie praat die gaat’, waarover het AD beschikt, blijkt dat de Utrechtse politie ervan uitgaat dat in de politieregio Midden-Nederland criminelen de beschikking hebben over 19 corrupte contacten binnen de overheid. ‘Waarschijnlijk is dit het topje van de ijsberg’, zo staat in het rapport.

Volgens de krant zijn er de afgelopen weken tientallen agenten door verschillende eenheden in het land geschorst vanwege integriteitsaffaires en schendingen van het ambtsgeheim. Zo werd onlangs een Utrechtse hoofdagent strafontslag aangezegd, omdat hij zich had laten omkopen door leden van de organisatie van Ridouan Taghi.

Amsterdamse politie

Vorige week werd bekend dat een medewerker van de Amsterdamse politie was aangehouden op verdenking van ambtelijke corruptie, computervredebreuk en schending van het ambtsgeheim. Lopende het onderzoek is de medewerker geschorst. het was al de zevende schorsing in korte tijd bij het Amsterdamse korps.

Limburg

Ook in Limburg werd een medewerker van de politie geschorst. De agent, met een leidinggevende positie, wordt ‘mogelijk onprofessioneel gedrag’ verweten. In april van dit jaar werden al drie collega’s van deze chef op non-actief gesteld.