Criminelen weg na betalen borg

Criminelen die na het betalen van een borgsom hun proces thuis mogen afwachten, nemen vaak de benen. Het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving van De Telegraaf dat 17 verdachten in de afgelopen drie jaar zijn verdwenen na het betalen van een borgsom. Dat is 7% van het totaal.

In één geval ging het zelfs om een bedrag van een miljoen euro dat werd betaald, waarna de betreffende crimineel verdween en niet kwam opdagen om zijn straf uit te zitten.

Cijfers

Rechters besluiten steeds vaker om de voorlopige hechtenis op te heffen als er een borgsom is betaald. In 2014 waren dat 56 zaken en vorig jaar het dubbele daarvan. Het gaat meestal om drugszaken en vermogensdelicten. Van de 232 borgstellingen in de afgelopen drie jaar, kwamen 17 verdachten (7%) niet meer terug. Bij elektronisch toezicht, waarbij de verdachte een enkelband krijgt, vlucht slechts 2 procent.

Drugswinst

Volgens De Telegraaf zijn de borgsommen te laag waardoor criminelen het geld makkelijk kunnen missen. Ook wordt niet gecheckt of het bedrag dat wordt betaald wel legaal is, waardoor criminelen hun drugswinsten kunnen gebruiken om uit de gevangenis te blijven. De herkomst van dat geld wordt niet gecontroleerd.

Ongebruikelijk

Een woordvoerder van de Raad van de Rechtspraak zegt tegen RTL Nieuws te begrijpen dat er zorgen zijn om de herkomst van het geld. “Het lastige is dat de rechter een snelle beslissing moet nemen.” De woordvoerder van het OM zegt dat het ook niet aan hen is om te bepalen waar het geld vandaan komt. “Als er aan het geld een luchtje zit, is dat de verantwoording van de banken. Zij kunnen een ‘melding ongebruikelijke transacties’ doen, als ze vermoeden dat het crimineel geld betreft.