Cybercriminelen slaan weer toe

Hackers hebben 10 miljoen dollar gestolen via een lek in SWIFT, het systeem voor onderling betalingsverkeer van banken. Eerder wisten criminelen in Bangladesh op die manier al miljoenen buit te maken. Intussen vervolgt het Nederlandse OM een groep cybercriminelen die vanuit Amsterdam opereerden.

Een niet nader genoemde Oekraïense bank was onlangs het slachtoffer van een fraude met SWIFT. Daarbij wisten hackers toegang te krijgen tot het interbancaire geldverkeer. Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat andere banken in Oost-Europa en Rusland ook kwetsbaar zijn. Mogelijk is daar ook geld gestolen.

In Februari, stalen hackers via SWIFT maar liefst 100 miljoen dollar van de nationale bank van Bangladesh, geld dat gestald was bij de Amerikaanse Federal Reserve in New York.

Phishing

Ook in Nederland zijn  cybercriminelen actief geweest. De Amsterdamse officier van justitie eiste vandaag gevangenisstraffen tot drie jaar tegen drie mannen en twee vrouwen die verdacht worden van grootschalige phishing bij internetbankieren. De vijf  worden in verband gebracht met 85 zaken waarbij meer dan vier ton is weggenomen.

Professioneel

De organisatie ging zeer professioneel te werk. Zo stuurden zij hun slachtoffers (particulieren en bedrijven) eerst een e-mail waarin hen verzocht werd bepaalde gegevens te verstrekken wegens de introductie van een nieuw systeem. Daarna werden de slachtoffers gebeld door een vrouw die zich voorstelde als medewerkster van de bank. Doordat zij gericht vroeg naar de rekeninghouder en het gesprek al in de e-mail was aangekondigd, wekte dit bij de slachtoffers zoveel vertrouwen dat zij hun bankcodes verstrekten. Vervolgens logde de bende razendsnel in op de internetbankrekening van de slachtoffers en schreef daarvan geld over naar katvangers. Zo wisten zij in tijd van vijf maanden grote financiële schade te veroorzaken.

Observatie

De politie wist een aantal mobiele nummers te achterhalen die de verdachten gebruikten om de slachtoffers te benaderen. De nummers werden afgeluisterd en zo kwam de recherche veel te weten over de werkwijze van deze criminele organisatie. Naast taps werd ook een observatieteam ingezet en werden verkeersgegevens van mobiele telefoons verzameld. Zo ontdekte de politie dat alle gesprekken vanaf één locatie werden gevoerd. Dat bleek vanuit een woning van een 28-jarige verdachte uit Amsterdam te zijn.