Danny K. verdachte liquidatiepoging

Danny K. en Dick V. zijn deze week aangehouden in hun cel omdat ze verdacht zijn van opdracht geven voor de moord op Etous Belserang, de vice-president van de Amsterdamse afdeling van MC Satudarah. Het landelijk parket denkt dat de twee met drie anderen verantwoordelijk zijn voor het uitdenken van de aanslag. Belserang werd op de late avond van 9 november 2011 bij zijn huis in zijn woonplaats Amstelveen opgewacht. Daarna volgde een achtervolging: Belserang achtervolgde de aanslagplegers.

Zwanenburg

Op de A9 richting Haarlem crashte de zeer snelle A3 waarin de aanslagplegers zaten ter hoogte van Zwanenburg. In die auto trof de politie onder meer wapens aan. Twee verdachten die in deze auto zaten zijn vrijgesproken van moordaanslag, maar wel veroordeeld voor wapenbezit. Deze zaak dient binnenkort in hoger beroep, omdat het Openbaar Ministerie in appèl ging.

Andes-onderzoek

De verdenking tegen V. en K. kreeg vorm binnen het Andes-onderzoek naar afpersing. Naast V. en K. zijn nog drie andere verdachten door de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld. Zij zouden als intermediar zijn opgetreden tussen opdrachtgevers en uitvoerders, denkt het OM. In het Andesonderzoek arresteerde de politie in totaal tien verdachten. Alleen K. en V. zitten nog vast.

Op 25 november moeten zij voor de rechter verschijnen, op een voorbereidende zitting waarin onder meer hun voorlopige hechtenis aan de orde zal komen. De twee zullen nu in ieder geval vast blijven zitten voor de moordverdenking.