Dat is logisch: crystal meth in Nederland

Er is door de politie het laatste jaar een serie grote labs ontmanteld waar crystal meth werd geproduceerd en er werden transporten gepakt. Maar of het gebruik van de erg verslavende drug ook in Nederland toeneemt is daarmee nog helemaal niet zeker.

Door Wim van de Pol

In de Verenigde Staten zouden in 2017 een slordige 1.6 miljoen mensen een keer meth hebben gebruikt, ofwel 0.6 % van de bevolking. De gebruikers zitten traditioneel vooral in het westen en in het midden van de Verenigde Staten. Nadat het gebruik in de VS in het midden van de jaren negentig begon te stijgen zakte het in rond 2007 maar inmiddels lijkt het weer langzaam stijgende te zijn.

Drugskartels?

Het Algemeen Dagblad heeft ‘politiebronnen’ die stellen dat Mexicaanse drugskartels nu ook de drug in West-Europa aan de man willen brengen. Bij het drijvende lab in Moerdijk zijn ook inderdaad Mexicanen aangehouden. In hoeverre hier werkelijk de drijvende kracht van het Sinaloa-kartel achter zit moeten we afwachten. Een vakbondsman van de politie betrekt in het AD in ieder geval de stelling dat criminelen heel Europa aan de meth proberen te krijgen.

Nu is het met politiemensen die waarschuwen voor ‘levensgevaarlijke drugs’ altijd oppassen. De politie ziet het budget door iedere nieuw ontdekte dreiging immers het liefst verveelvoudigen. Aan de andere kant denken de investeerders achter een gigantisch netwerk als het Sinaloa-kartel in het groot, en zien op de grootste markt ter wereld (Europa) op de lange termijn hun kansen.

Een officiële woordvoerder van de politie ziet nu daarvan in ieder geval nog geen spoor. Gebruik en handel in Nederland noemt hij in het AD ‘marginaal’.

Geen toename

Het AD haalt ook drugsonderzoeker Ton Nabben aan, die nog steeds (behalve in een bepaalde sector van de gay-scene) nauwelijks gebruik van methamfetamine constateert. En ook geen toename in het gebruik. Belangrijk is wel dat Nabben een prijsdaling van meth ziet: ‘Een gram deed 150 euro en het laatste jaar nog maar 80 tot 100 euro. Dat duidt op een grotere beschikbaarheid.’ (tekst gaat door onder reclame)

Niet vreemd

Meth productie in Europa kwam volgens de EU vroeger vooral voor in Tsjechië en nu ook een beetje in Nederland. Door een toename van productie in illegale laboratoriums is er dus ook op de Nederlandse markt steeds meer meth beschikbaar.

Dat die meth-labs in Nederland opduiken is niet vreemd. Er is in Nederland nu eenmaal deskundigheid in het opzetten van illegale drugsproductie aanwezig door de decennialange ervaring met synthetische drugslabs.

Verder is de smokkel van de grondstoffen voor de productie van meth (efedrine en pseudoefedrine) gemakkelijk via de grote havens van Antwerpen en Rotterdam.

Distributie naar landen in Oost-Europa waar het gebruik van meth hoger is gaat vanuit “Nederland Transportland” ook gladjes.

Speed

Als de vraag elders in Europa stijgt dan is het logisch dat er in Nederland een grotere beschikbaarheid van crystal meth op de markt zal zijn, en dat dealers het aanbieden. Of het gebruik hier dan ook toe zal nemen valt nog maar te bezien.

Mogelijk speelt hier hetzelfde mechanisme als bij amfetamine (speed).

Het gebruik van speed in Nederland is veel lager dan in bepaalde andere Europese landen. Ondanks dat er in Nederland veel goedkope speed beschikbaar is bij de dealers, omdat het hier nu eenmaal gemaakt wordt. Nederland exporteert al sinds heel lang de speed vooral naar de gebruikersmarkten in Scandinavië en Spanje. Nederlanders gebruikten al die jaren bijna geen speed.