De belangrijkste kroongetuigen tegen El Chapo (UPDATE)

Op 5 november begint in Brooklyn, New York, de inhoudelijke behandeling tegen Joaquin Guzmán Loera (“El Chapo”). Wie de openbaar aanklager precies gaat opvoeren als getuigen tegen hem is om veiligheidsredenen nog in nevelen gehuld, er is al wel wat duidelijkheid over de belangrijkste.

The New York Times maakte een inventarisatie op basis van de dossierstukken die de krant heeft weten te bemachtigen. Er zijn nogal wat personen bij die voorheen met Guzmán in diens criminele organisatie samenwerkten.

De broers Pedro en Margirito Flores

Voorheen beruchte drugsdealers in Chicago. Ze kregen in 2015 14 jaar cel en zijn sindsdien niet meer in de publieke aandacht geweest. Hun specialisme was smokkel van cocaïne naar Chicago, vooral met vrachtwagens voorzien van verzorgen ruimtes. Sinds 2005 deden ze zaken met een compagnon van Guzmán. Daarna kregen ze in de Verenigde Staten zendingen van het Sinaloa-kartel in luxejachten, onderzeeboten en zelfs een 747-vrachtvliegtuig van het Sinaloa-kartel. In 2008 ontmoetten ze in een hotel in Mexico DEA-agenten en begonnen ze de DEA van informatie te voorzien.

In 2009 ward hun vader geliquideerd, justitie zegt dat de daders moeten worden gezocht in het Sinaloa-kartel van Guzmán.

Vicente Zambada-Niebla

De zoon van Chapo’s rechterhand Ismael Zambada Garciá (op vrije voeten) heeft na arrestatie in 2013 een overeenkomst getekend waarin hij belooft samen te werken met de Amerikaanse autoriteiten. Daaraan ging een tumultueus proces in Chicago vooraf. Dat strandde omdat de advocaat van Vicente Zambada-Niebla’s plotseling de claim op tafel legde dat zijn cliënt jarenlang informant van de Drug Enforcement Administration (DEA) was geweest. Dat leidde tot een plea bargain waarin hij schuld bekende en strafkorting kreeg. In zijn verklaringen erkent hij mee te hebben gedaan aan de smokkel van tonnen cocaïne voor zijn vader en voor El Chapo.

El Licenciado

El Licenciado

Damaso Lopez Nuñez alias El Licenciado werkte voor het Mexicaanse gevangeniswezen voordat hij overstapte naar de georganiseerde misdaad. Hij hielp El Chapo ontsnappen uit de Puente Grande prison in de staat Jalisco  in 2001.

De Amerikaanse justitie beschuldigde Lopez ervan een rol te hebben gespeld in de financiering van partijen cocaïne en in het leiden van doodseskaders, die liquidaties deden of bedreigingen uitvoerden.

El Licenciado werd vorig jaar uitgeleverd naar de Verenigde Staten, nadat hij zichzelf aangaf in Mexico. Of hij ook getuige is is nog niet zeker maar wel waarschijnlijk. Hij heeft zich op 28 september schuldig verklaard voor een rechtbank in Virginia. Lopez was volgens Mexicaanse media verwikkeld in een machtsstrijd met andere personen in het Sinaloa-kartel voordat hij naar de politie stapte.

Zie ook:

Vrouw van “El Chapo” post foto’s op Instagram (VIDEO)

Advocaat: bewijs voor kleinere rol El Chapo

Informant tegen Chapo krijgt 31 jaar cel

Kartelbaas krijgt 49 jaar cel in Verenigde Staten