De Douane in de problemen

De afgelopen vijf jaar zijn dertig medewerkers van de Douane ontslagen vanwege integriteitsschendingen. Volgens een onderzoek van de politie is de Douane niet in staat corruptie te voorkomen of tijdig te ontdekken. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag

Het onderzoek van de politie vond plaats naar aanleiding van de strafzaak tegen douanier Gerrit G.

Kwetsbaar

In het onderzoek van de politie wordt erkend dat Douane-medewerkers, in het bijzonder die op de afdelingen waar wordt besloten over fysieke controles van containers, zich in zeer kwetsbare posities bevinden. Ze verdienen het om extra beschermd te worden tegen druk uit het criminele milieu, zo wordt in het rapport gesteld.

De douanemedewerkers zijn voor drugscriminelen zo interessant, omdat een aantal van hen kan besluiten of een container gecontroleerd moet worden op de aanwezigheid van verdovende middelen. Van de zeven miljoen containers die jaarlijks binnenkomen, wordt via risicoprofielen een voorselectie gemaakt (1,2 miljoen). Vervolgens komt de douanier in beeld.

Selecteurs

“Selecteurs, ook wel geoefend oog genoemd, selecteren op basis van contra-informatie zo’n 55 duizend containers voor controle”, staat in het rapport. “In dit proces zijn zo’n 15 selecteurs werkzaam, hetgeen een indicatie geeft van de enorme workload”. Een selecteur kan zelf kiezen of een container gecontroleerd gaat worden.

Het selecteren van de containers gebeurt op de afdeling Pre Arrival, werkplek van de hierboven genoemde Gerrit G., maar ook die van Gertie V., een douanier die in maart 2016 werd opgepakt.

Maatregelen

De Douane Rotterdam Rijnmond heeft 25 maatregelen gedefinieerd die in de toekomst incidenten moeten voorkomen. Zo zijn de afdelingen Pre Arrival en Pre Departure niet meer toegankelijk voor niet-medewerkers, is er toegangscontrole op de afdelingen en worden stagiaires en uitzendkrachten niet meer toegelaten. Ook moet men ‘onvoorspelbaar’ werken en zal er meer functieroulering komen.  Niet alle maatregelen zijn bekend gemaakt, vanwege vertrouwelijkheid.

Hier een overzicht van alle betrokkenen bij de douanezaak van Gerrit G.