De huilende huurmoordenaar

Vrijdag en volgende week wordt kroongetuige Fred Ros (foto) gehoord in het Holleeder-proces. Ros regelde op uiterst knullige wijze de liquidatie van Thomas van der Bijl. Die werd in zijn café doodgeschoten door Dwight S. Zijn kameraad Remy H. stond buiten te wachten. Het duo werd na enkele maanden opgepakt. 

Door Timo van der Eng

Amsterdam-West, donderdag 20 april 2006, ongeveer 08:25 uur. Het is nog rustig in de stad vanwege de Paasvakantie. Minder auto’s, minder mensen op straat. Hoewel de lucht boven de stad betrokken is, is het iets te warm voor de tijd van het jaar. Op een bankje zitten twee donkere jongens, de twintigers Dwight S. en Remy H. Ze zijn die ochtend om 7 uur opgestaan en met de Golf van Dwight van Zoetermeer richting Amsterdam gereden. In Halfweg zijn ze overgestapt in een andere auto. De twee zijn bloednerveus en praten op een ruzie-achtige toon met elkaar. Remy kan zijn trillende handen niet stilhouden.

“Ik durf het echt niet! Ik ga het verpesten, doe jij het! Ik durf het echt niet!” jammert Remy.

Dwight aarzelt. Dan zegt hij: “Is dat ding klaar om gebruikt te worden?”

Remy knikt. “Ja, het is klaar.”

Blokje om

Om 08:30 uur staan ze op en lopen eerst een blokje om; dan gaat het naar Café De Hallen, op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan, een bruin Amsterdams café. Kanten gordijntjes voor de ramen en een paar kunstplanten op de vensterbank. Aan weerszijden van de deur staan twee iele boompjes in een grijze pot.

Dwight kijkt door het raam van de deur van het halletje die toegang geeft tot het café. Hij legt zijn hand op de schuin gemonteerde goudkleurige handgreep en duwt de deur open.

Café De Hallen is maar klein, met een paar tafeltjes, een laag plafond en een grote bar. De muren zijn bruin en er is nauwelijks verlichting. In de hoek hangt een embleem van Ajax. Op de tafels liggen donkerbruine kleedjes.

Dwight hoort een zoemend geluid. Hij ziet een gezette, kalende man die aan het stofzuigen is. De man, die een spijkerbroek en een lichtblauwe ‘sweater’ draagt, kijkt Dwight met priemende ogen geschrokken aan. Die trekt zijn Ruger P95 en schiet zeven keer. Kroegbaas Thomas van der Bijl, net vijftig geworden, wordt geraakt in borst, rug en hoofd en valt voorover, half over zijn Nilfisk stofzuiger.

Als Dwight met de capuchon over zijn hoofd naar buiten komt, staat Remy op de hoek van de straat te wachten.  Ze rennen weg via de Bloys van Treslongstraat en de Jan Haringstraat. Op de Rijpgracht trekt  Remy de Ruger P95 uit de jaszak van Dwight en gooit het vuurwapen in de gracht. Even later stappen ze in de gestolen vluchtauto: een Audi A4 uit 1999, met vervalste kentekenplaten.

Verpleegtehuis

Dwight S. en Remy H. zijn geen professionele moordenaars. S. sjouwt iedere dag met snijbloemen op de veiling van Aalsmeer. H. werkt in een verpleegtehuis. Geen wonder dat ze de ene domme fout na de andere maken. Zo ziet een getuige, die achter de wegrennende huurmoordenaars aanfietst, hoe Remy H. ‘op een vrouwelijk manier, met een hupje’ het moordwapen in de gracht gooit. En meerdere getuigen melden de politie dat S. en H. in een zilvergrijze Audi A4 wegrijden. Diezelfde Audi wordt al snel half-uitgebrand teruggevonden.

Het tv-programma Opsporing Verzocht toont een foto van de vluchtauto en compositietekeningen van S. en H. In het najaar van 2006 worden de twee gearresteerd.

Ten einde raad

Na een paar maanden verhoord te zijn, slaat Dwight S. door. Hij is moe en ten einde raad. Hij is een bloemenman, geen hitman, vindt hij zelf. S. geeft volledige openheid van zaken en legt een bekennende verklaring af. Met die verklaring bekent S. niet alleen schuld van de moord op Thomas van der Bijl, hij wijst ook de opdrachtgever van de liquidatie aan: Fred Ros.

Ook Remy H. heeft het zwaar tijdens het politieverhoor. Hieronder een deel van het proces-verbaal van een van de verhoren van H., op 6 november 2006. Hij begint te huilen.

Als je  kijkt naar Dwight zijn verklaring… Hij zet best  wel een goed verhaal neer he. Hij zegt: ik heb de opdracht  gekregen voor de liquidatie. Ik heb daadwerkelijk op het punt gestaan om het te doen. En uiteindelijk heb ik de vluchtauto in de brand gestoken. Dat is wat hij zegt. Dus eigenlijk geeft hij wel toe dat hij er bij betrokken is geweest, maar dat hij niet de moord zelf heeft gepleegd.  Daarvoor moet je bij iemand anders  zijn. Hij zet best een goed verhaal neer. Ik denk dat een deel klopt en dat een deel aangepast moet worden, maar hij laat zich wel van zijn goede kant zien. Wat denk jij dat beter staat?

Verdachte zwijgt.

Is Dwight een vriend van jou Remy?

Ik beroep  mij op mijn zwijgrecht. Hij heeft gezegd dat ik een kennis van hem ben dus ehhh…

Ja, dat heeft hij gezegd. Het zou mij pijn doen als hij dat zou zeggen. Ik vraag mij af wat het met jou doet. Heb jij veel vrienden?

Nee, alleen familie… En ik heb het gevoel dat zij mij ook laten vallen.

(Verdachte wordt emotioneel (huilen) en praat over de band met zijn familie. De verdachte geeft aan dat hij er van uit gaat dat zijn familie hem zal laten vallen.)

Remy… Wie heeft Antony van der Bijl vermoord?

Weet ik niet. Hoezo denken jullie dat ik het weet?

Wij weten dat je het weet.

Hoe dan?

Dat maakt niet uit. Remy schoon schip maken is heel  belangrijk voor je. Het lucht heel erg op.

Ik heb mijn oom gevraagd om geld voor mij te storten. Hij gaf aan dat hij niet weet of het kan.

Wie heeft Antony van der Bijl vermoord Remy?

(Verdachte huilt nog steeds en zwijgt.)

Hoe is het gegaan Remy?

(Verdachte  huilt nog steeds en zwijgt.)

Remy het is echt heel moeilijk, maar het is tijd om de eerste stap te zetten in de goede richting. Zo ga je er aan onderdoor Remy.

Ik wil dood… Ik wil niet eens leven man…

Je wilt niet eens leven?

Nee… Ik kan niet leven… (niet te verstaan)

Het is ook een hele belasting!

Mag ik een…  (Verdachte wil een zakdoek om zijn  tranen  te drogen).

In 2009 worden Remy H. en Dwight S. veroordeeld. H. krijgt 14 jaar, S. 13 jaar. De beloofde 60.000 euro hebben ze nooit betaald gekregen van Fred Ros. Ros zelf krijgt 15 jaar, een flinke zak met geld en een nieuwe identiteit.

In het boek De Liquidatie Dossiers staan talloze originele processen verbaal van getuigen en verdachten van de liquidaties van onder anderen Cor van Hout, Stanley Hillis, Sam Klepper, Willem Endstra en Sam Klepper.