Jacht op de laatste super-capo

De Cosa Nostra uit Sicilië heeft de laatste decennia terrein verloren, na de arrestatie van de capo's Bernardo Provenzano en Totò Riina en het verzet dat de Siciliaanse bevolking hier en daar vertoont tegen afpersingspraktijken. Er is nog één super-capo over. Hij behoort tot 's werelds meest gezochte boeven: Matteo Messina Denaro (51), op de vlucht sinds 1993 en in Italië bekend sinds L'Espresso hem in 2001 tot bekende Italiaan bombardeerde.

Kunstkenner

Matteo Messina Denaro komt uit de provincie Trapani, in westelijk Sicilië. Zijn vader was capo mandamento in het plaatsje Castelvetrano en hoofd van de Mafia in Trapani. Hij leerde Matteo schieten toen deze 14 jaar oud was. Toen Matteo 18 was had hij zijn eerste moord gepleegd. Justitie verdenkt hem van rond de 50 liquidaties. Hij wordt ook verdacht een van de organisatoren te zijn van de bommen-campagne van de Cosa Nostra in 1993. Na de arrestatie van Totò Riina ontploften in onder meer Milan, Florence en Rome bommen waarbij 10 doden vielen en 93 mensen gewond raakten. Als kunstkenner plande hij de aanslag op het Uffizi museum in Florence waar schilderijen van onder meer Rubens en Giotto werden vernietigd.

Zwanger

Zijn meest bekende wapenfeit is de dubbele moord op een rivaal en diens vriendin, die hij persoonlijk uitvoerde. De drie maanden zwangere vriendin wurgde hij. Ook liet hij de 11-jarige zoon van een verrader ontvoeren en hield die een aantal jaren in leven om deze uiteindelijk te laten wurgen. Zelf ziet hij zich niet als een crimineel maar als een rechtvaardig mens. In een onderschepte brief noemde hij politie 'gedementeerde Torquemada's' (naar één van de leiders van de Spaanse Inquisitie). 

Spoor

Vier maanden geleden arresteerde de politie 30 mensen die Messina Denaro's zaken op Sicilië behartigen. In Trapani is het niet eenvoudig om in te schatten waar de legale economie ophoudt en de invloed van Messina begint. Maar de arrestatie van onder meer zijn zus Patrizia (foto onder) laat zien dat de politie kennelijk een spoor heeft. Of hij op Sicilië verblijft is onduidelijk. Messina's netwerk strekt zich (voorzover bekend) uit van New York tot België en Colombia tot Zuid-Afrika. Hij zou 1,5 milljard euro hebben verdiend door fraudes met windmolenparken en heeft voor vele honderden miljoenen euro's bezittingen in binnen- en buitenland.

Ego

Het vermoeden is dat Messina Denaro op Sicilië woont. Hij communiceert alleen via koeriers die briefjes rondbrengen en telefoneert niet. Hij zou echter wel verschillende liefdesaffaires in stand houden en verblijven in Trapani temidden van een loyale kring mensen en voortdurend wisselen van verblijfplaats. Een rechercheur zei tegen The Guardian dat Messina een groot ego heeft: 'Uiteindelijk gaat het hem niet zijn familie, zelfs niet om de maffia. Alles draait nu voor hem om niet gepakt te worden. Wij moeten wachten tot hij een fout maakt of op verraad binnen zijn kring.'

Meer berichten over de Cosa Nostra.