De kansen van Badr Hari

Wie de feiten tegen Badr Hari op een rij voorbij hoort komen komt onder de indruk van alle geconstateerde geweld en van de vele getuigeverklaringen die er zijn opgenomen. Toch zijn lang niet alle zaken in strafrechtelijke zin kansloos voor Hari. Het zal nog zeer de vraag zijn of hij voor alle acht zaken zal worden veroordeeld, en voor het maximale ten laste gelegde feit. De kern van de zaak is de poging tot doodslag op Koen Everink (foto) die vrijdag ter tafel komt bij de rechtbank in Amsterdam. Eenmaal bewezen kan daarvoor de straf rond de tien jaar cel zijn.

Door @Wim van de Pol

Zwakke plekken

Bij die zaak zullen vooral de verklaringen van het slachtoffer zwaar wegen. Maar de advocaten van Badr Hari hebben in een eerdere zitting al betoogd dat er vraagtekens zijn te zetten bij zijn waarnemingen (zie ook hier). Dat hij ter zitting niet zal worden gehoord is misschien in Hari's nadeel. Aan de andere kant bleek uit de uitzending van KRO Reporter dat het (forensisch) onderzoek nogal wat zwakke plekken vertoont, waarover de voorzitter van de rechtbank zei deze niet te hebben gezien. Voor alle zaken geldt dat opmerkelijke zwijgzaamheid van getuigen nog geen bewijs tegen Badr Hari oplevert. 

Vechten

Het bewijzen van de openlijke geweldpleging in Jimmy Woo zal ook met de verklaringen van het slachtoffer nog niet gemakkelijk zijn. Hij beschuldigt Hari niet en uit de beelden blijkt wel dat er vechten was maar niet zonneklaar dat Badr Hari als enige aanstichter van openlijke geweldpleging kan worden neergezet. Ook de mishandeling van de portier van Club Blinq is allerminst een gelopen race omdat Hari niet de eerste klap uitdeelde en zelfs niet door de portier duidelijk als dader is neergezet. Er waren vier mannen maar de meeste getuigen spreken van drie mannen die de portier te grazen namen. Dat Badr Hari deelnam staat niet onomstotelijk vast op basis van de getuigen.

Blauw oog

Bij de mishandelingszaak van zijn ex-vriendin zal de kernvraag zijn in hoeverre er sprake was van zware mishandeling. Familieleden van het slachtoffer hebben een blauw oog geconstateerd, waarvan de zwelling snel verdwenen was, maar dat is wat anders dan een totale afranseling. De kopstoot in de Kleine Cooldown is onbetwistbaar omdat deze is gefilmd door bewakingscamera's en dit feit uiteindelijk door Hari ook is bekend.

Schuld

Het verkeersdelict op de Albert Cuypmarkt is – hoe naar de gevolgen voor het slachtoffer ook zijn – strafrechtelijk geen grote vis. Het gaat hierbij om schuld bij het veroorzaken van een verkeersongeluk. De vraag of er opzet in het spel was speelt erbij geen rol.

Vrijdag behandelt de rechtbank de feiten in de zaken van Sensation White en Club Air. Daar zal de broer van Badr getuigen dat hij het was die de stoten in Club Air uitdeelde.