De kennis van Piet W.

Na de vangst van 1017 kilo ‘whisky”-coke kwam het onderzoek naar Piet W. cum suis op gang. Volgens de recherche bleek dat een verdachte in die zaak in een auto reed van een kennis van Piet W.

Het ging om de man die de resterende accijns bij het logistiek bedrijf kwam betalen. Hij reed weg in een Mercedes die op naam stond van ene Steve M. De politie koppelde de naam Steve M. aan anonieme informatie van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) dat Piet W. samen met M. in de cocaïnetransporten zou zitten. 

Urineren

Steve M. zat eveneens in de Mercedes en werd gefotografeerd door de politie terwijl hij stond te urineren. Enige dagen later werd hij pas herkend als Steve M. 

Het Openbaar Ministerie wil doen geloven dat pas vanaf dat moment de Nationale Recherche erbij is gehaald omdat men vermoedt dat de 1017 kilo cocaïne voor Piet W. en zijn maten bestemd zijn. Toevallig dus.

Er zijn advocaten die vermoeden dat dit ál te toevallig is. Het is volgens hen veel plausibeler dat het whisky-transport al in een onderzoek naar Piet W. en consorten naar voren was gekomen. Om tactische redenen moest het echter nog geheim blijven. Bijvoorbeeld omdat er een criminele burgerinfiltrant in de zaak aan het werk was (wat een verboden opsporingsmethode is) of om nog heel andere redenen. 

Desi Bouterse

Op 3 juni gaat de zaak tegen Piet W. verder met een pro forma zitting. Overigens is de genoemde Steve M. geen onbekende in het Surinaamse drugscircuit. Hij figureerde in een onderzoek naar de vangst van 357 kilo cocaïne die in 1991 in een partij hout werd gevonden. Deze partij werd in verband gebracht met Hagenaar Kobus L. en de toenmalige legerleider Desi Bouterse, en speelde ook een rol in het proces tegen Bouterse (nu president van Suriname) dat voor de rechter kwam in de jaren negentig. 

Het Openbaar Ministerie houdt de kaarten over hoever het Surinaamse coke-onderzoek zich uitstrekt nog aan de borst, maar de familie Bouterse zou in het dossier over Piet W. toch nog best eens de kop kunnen opsteken.  

Zie ook deel 1 van dit artikel:

Toevallige vangst van “whisky”-coke

Meer over Bouterse.