‘De Mocro-Maffia bestaat niet’

Op 1 mei komt de rechter met de uitspraak in de zaak over de Staatsliedenbuurt-liquidaties. Deze liquidaties zouden een onderdeel zijn van een zogenoemde “Mocro maffia”, die zich grotendeels in Amsterdam-West afspeelt. Bestaat er wel zoiets als een Mocro Maffia in Amsterdam-West? Die vraag stelt vanavond Reporter Radio.  

Door @Gabriella Adèr

En wat is de achtergrond van de criminele jongeren die uit die buurt komen? Ze waren bij het proces over de moorden in de Staatsliedenbuurt bijna elke procesdag in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp. Naar school gaan ze nauwelijks, want er zijn weinig verplichte lessen. Of ze hebben momenteel even geen baan. De jongens die in groepjes de bunker binnen druppelen en vervolgens de volle tribune achterin de rechtszaal betreden, komen allemaal uit de buurt. Ze zijn grotendeels van Marokkaanse afkomst, gekleed in dikke zwarte jassen- die ook binnen niet worden uitgetrokken- en met zwarte nikes aan hun voeten. De jongeren kennen de verdachten en slachtoffers van de Staatsliedenbuurt-liquidaties, veelal afkomstig uit Amsterdam- West, dan ook ‘van de buurt’. Hun namen zijn regelmatig gevallen. ‘Iedereen kent ze. Je kijkt toch om als je hoort dat ‘Popeye’ achter je in een cafeetje zit of als je ‘Kinker’ hoort.’

Niet praten

De jongens willen hun naam niet zeggen en al helemaal niet opgenomen worden. ‘Bij ons in de gemeenschap praat je niet.’ Ze doelen op de Marokkaanse gemeenschap, die dominant aanwezig is in het westelijke deel van Amsterdam. Volgens het Openbaar Ministerie is dit precies de reden waarom de liquidaties van de afgelopen jaren, die volgens hen gelieerd zijn aan de Staatsliedenbuurt-moorden, moeilijk op te lossen zijn.

Verdiept

De vijf jongens die na de procesdagen nog even buiten blijven hangen, hebben zich duidelijk verdiept in de zaak. ‘Oh je bedoelt de advocaat van Benaouf [A.]? Sander Janssen, die is wel goed.’ En de jongste van het stel legt bijdehand uit  hoe het precies zit. ‘Kijk, de advocaten zullen zeker in hoger beroep gaan. Maar dan is er nog cassatie.’ Hij heeft zich helemaal ingelezen en verbetert mij als we praten over Hamza B., die werd veroordeeld in Marokko. ‘Nee, de veroordeling was wel in december, maar de Nederlandse vertaling van het vonnis kwam pas gister binnen.’ Ze begroeten advocaten Bénédicte  Ficq en Rutger Lonterman in de wachtkamer van de bunker. Na afloop van het proces maken ze buiten een praatje.

Trucjes

De jongens houden zich zo bezig met de zaak, omdat ze zich aangesproken voelen. Het gaat over hún buurt en jongens die zij via via vaag kennen. ‘We weten niet wie het gedaan heeft en of deze verdachten schuldig zijn. Maar het OM houdt geen rekening met dingen die gunstig uitpakken voor de verdachten en ziet wat ze wil zien.’ Ze vinden het ook raar dat er zoveel waarde wordt gehecht aan de verklaring van Benaouf A., die eerder 10 jaar kreeg opgelegd van de Amsterdamse rechtbank wegens moord. Volgens de jongens is het ook mogelijk dat anderen de verdachten de schuld in de schoenen proberen te schuiven. ‘Iedereen kent hen in de buurt, dus het is makkelijk om hun naam te noemen. Ze zijn toch altijd de lul.’ Ze sommen ook trucjes op die de jongens erin geluisd kunnen hebben. ‘Zoals met dna. Dan halen ze van tevoren gewoon haren bij de kapper waar die gast net geweest is.’ Het lijkt wat ver gezocht, maar ze willen aantonen dat ‘bij ons in de wijk je gewoon weet wat je moet doen om snel geld te verdienen of hoe je het spel moet spelen.’

Rotte appels

Toch wordt volgens de jongens bovenal een beeld geschetst van Amsterdam- West in de media, dat volgens hen niet correct is. Ze vinden dat er tegenwoordig echt niet zoveel meer gebeurt in de buurt dan elders in Amsterdam en niet alle rotte appels zijn Marokkaans. ‘De term Mocro Maffia klopt niet, want dat bestaat gewoon niet.’ Ook de verwijzing naar de buurt als het ‘Wilde Westen’ is niet terecht. De criminelen komen uit heel Amsterdam en zijn van verschillende afkomst .

Groepjes

Dit wordt ook door het OM en diverse jongerenwerkers in Amsterdam-West bevestigd. Daarbij kenmerkt de criminaliteit zich absoluut niet als een georganiseerde bende, zoals de maffia, maar is er juist sprake van diverse, ongestructureerde groepjes, die elke keer veranderen van samenstelling. Wel is het de laatste jaren opmerkelijk dat de criminelen vrij jong zijn, roekeloos acties ondernemen en zwaar bewapend zijn. Een deel hiervan is inderdaad van Marokkaanse afkomst en groeit op in grote gezinnen waar weinig aandacht van de ouders is. Zij hebben vaak amper zicht op wat hun zoons uitvoeren. Ook armoede en werkloosheid spelen een rol in de levens van de jonge criminelen. Vaak zijn zij al jaren in beeld bij reclassering of jeugdzorg.

Reporter Radio sprak met verschillende jongeren en jeugdwerkers in Amsterdam – West over de criminaliteit, mocro- maffia en de achtergrond van de jongeren in Amsterdam- West. Zondagavond wordt de reportage uitgezonden op Radio 1, van 19:00- 20:00.