‘De Nederlanders hadden een discussie’

De Colombiaanse krant El Universal schrijft dinsdag dat de Nederlandse man en vrouw op hun zeiljacht Lazy Duck op de avond dat Durdana Putker-Bruijn werd doodgeslagen ruzie maakten. De krant sprak met buurtbewoners op het eilandje waar het jacht voor anker lag.

Scheepstoeter

Het was een rustige avond met weinig wind. Het jacht lag voor anker op vijftig meter van het strand van Las Mantas, bij het Isla Grande, één van de Islas del Rosario. Even na 08.30 op zaterdagavond klonk er een scheepstoeter. ‘Het waren een aantal stoten na elkaar’, zei een buurtbewoner.

Vuurpijl

Ongeveer 15 minuten later werd vanaf de Lazy Duck een vuurpijl afgeschoten vanaf de achtersteven. ‘Ik hoorde een man schreeuwen. Daarna liet hij de lichten aan en uit knipperen.’ De buurtbewoner sprong met iemand anders in een bootje om hulp te gaan verlenen. Toen ze dichtbij de Lazy Duck waren hoorden ze hem in het Nederlands praten en ‘piratos, piratos‘, roepen. In het Engels  vertelde hij toen dat er zes mannen aan boord waren geweest die hem op zijn hoofd hadden geslagen en zijn vrouw hadden gedood.

Schreeuwen

Tegen El Universal vertelden deze getuigen dat ze het vreemd vonden omdat er in dat gebied nog nooit een overval op een schip was geweest. Bovendien hadden ze die avond in het baaitje geen enkel gerucht gehoord voordat de noodsignalen klonken, terwijl er bijna geen wind was. De getuige:

We vroegen of hij de kustwacht had gesproken. Hij zei dat hij dat had geprobeerd maar dat dit niet was gelukt met de VHF-radio aan boord.

Toen ze het met hun eigen radio probeerden werd de verbinding na korte tijd verbroken.

We probeerden het opnieuw maar het lukte niet. Toen hebben we met een mobiele telefoon naar Cartagena gebeld en kregen we de centrale van de kustwacht aan de lijn. We hebben toen naast het schip van de Hollander gewacht en anderhalf uur later kwam er een boot van de kustwacht.

Schreeuwen

Een andere getuige die El Universal sprak vertelde dat ze eerder op de avond de twee Nederlanders had horen schreeuwen tegen elkaar. Ze had ook de vrouw op dek zien staan en met haar armen zien bewegen.

Het lichaam van de vrouw bevindt zich in het mortuarium van Cartagena waar sectie zal worden verricht. Ook worden er bloedsporen op de zeilboot onderzocht.

Zie ook:

Twijfels over doodslag vrouw in Colombia