De nieuwe drugsroute loopt over de Stille Oceaan

Steeds meer boten, volgeladen met drugs als cocaïne en methamfetamine, wagen de oversteek van Zuid-Amerika naar Australië en Nieuw-Zeeland. Soms varen de schepen met ladingen van wel 1,5 ton coke over de Stille Oceaan en doen onderweg toeristische eilanden als Fiji, Tonga, Nieuw Caledonië en Vanuatu aan.

De explosieve groei van de drugshandel via de Stille Zuidzee heeft te maken met de record producties van cocaïne in Latijns-Amerika in combinatie met een groeiend coke gebruik en hoge consumptieprijzen in Australië en Nieuw Zeeland. Ook de strenge controles in de vrachthavens en vliegvelden hebben er voor gezorgd dat drugshandelaren steeds vaker uitwijken naar smokkel via (zeil)jachten.

Verzesvoudigd

De eilanden die op de route liggen krijgen ook in toenemende mate te maken met de drugshandel. Zo is de cocaïnevangst op he eiland Vanuatu in 9 jaar tijd verzesvoudigd. Honderden kilo’s coke spoelen soms aan op afgelegen stranden van de eilanden in de Stille Zuidzee. Soms loopt een boot volgeladen met drugs aan de grond op een koraalrif en lokale vissers troffen een onderzeese bergplaats voor drugs aan: honderden kilo’s coke waren waterdicht verpakt in een net onder de waterspiegel verborgen. Aan het net was een GPS-zender vastgemaakt, zodat de drugs gemakkelijk konden worden terug gevonden.

“Moeder schip”

Twee jaar geleden deed Australië de grootste cokevangst in haar geschiedenis. In zeiljacht Elakha (foto boven) werd 1442 kilo cocaïne gevonden. Het jacht was vanuit Nieuw-Zeeland de Stille Oceaan opgevaren naar een “moeder schip”. Vanaf die boot zouden drugs zijn overgeladen op de Elakha. Er werden 6 arrestaties verricht, waarvan enkele verdachten al eerder voor drugshandel waren veroordeeld.

Volgens de Engelse krant The Guardian zou het drugsgebruik op de Pacifische eilanden sterk zijn toegenomen.