De ondergang van de coke-uithalers van kaai 1700

De Antwerpse criminele familie Y. lijkt door interne strijd ten onder te zijn gegaan, volgens de Gazet van Antwerpen blijkt dat uit het strafdossier. Hoofdverdachte Yuhannis Y. (“Bayram”) liet zijn eigen broer kidnappen. De tweede man stuurde een knokploeg af op een neef.

12 miljoen

De uit Antwerpen-Noord afkomstige clan van christelijke Turkse Assyriërs wordt verdacht van grootschalige handel in cocaïne. Dat ging een tijdlang goed. Het onderzoek naar de clan Y. liep officieel pas sinds 2017 maar uit het dossier blijkt dat de politie de organisatie rond Bayram Y. al veel langer in de gaten hield. De speurders schatten dat Bayram vóór 2017 ongeveer 12 miljoen euro heeft verdiend met het binnentrekken van partijen cocaïne. Havenman Marsin zou per container een bedrag van 150.000 euro hebben opgestreken. De leden van de clan investeerden hun geld in cafés, restaurants, carrosseriebedrijfjes, stellingbouw en vastgoed in binnen- en buitenland.

Kerk

De clan investeerde ook in contacten bij de politie en de katholieke kerk. Zo zou de pastoor van de Chaldeeuwse kerk in Antwerpen 130.000 euro én een auto hebben gekregen van de clan. De pastorie van de kerk zou ook gebruikt zijn als opslagplaats voor cash. Twee medewerkers van de politiezone Antwerpen hadden zich laten omkopen door Bayram Y.. Ze kregen geld in ruil voor politieinformatie.

Volgens de Gazet leidde een interne strijd om macht en geld tot de ondergang. Een ‘zwarte komedie’, schrijft de krant.

Het werk van Marsin Y., vroeger hoofdplanner op de containerterminal van DP World, maakt het uithalen van cocaïne uit de containers eenvoudig. Maar uiteindelijk werd hij slachtoffer van een schietpartij die vermoedelijk het werk was van leden van de eigen clan. Mecit Y. zou jaloers zijn geweest dat Bayram miljoenen verdiende met zijn Marsin Y. op kaai 1700. Marsin werd soms door andere clanleden onder druk gezet om ook voor hen te werken.

Niet slim

Niet alle verdachten waren even slim. Eén van hen moest een lading van 236 kilo cocaïne uithalen. Omdat hij bang was het containernummer te vergeten stuurde hij dat via een sms naar zichzelf. Die sms luisterde de politie af, zodat de verdachte en de drugs bij de politie terechtkwamen.

De grootste blunder was het neerschieten van de planner van het containerbedrijf Marsin Y.. Door de schietpartij kon die niet meer terugkeren naar zijn baan als hoofdplanner bij DP World en dus ook niet meer helpen bij het uithalen van partijen cocaïne.