Hoe een Turkse maffiafamilie door ruzies ten val kwam

In de Belgische media is dezer dagen veel te doen over de Turks-Assyrische misdaadfamilie Y. Vorige week werden 15 leden van de familie aangehouden. Beetje bij beetje wordt duidelijk dat de clan door twisten tot op het bot verdeeld raakte en zo de politie de kans gaf om bewijzen tegen de familie te verzamelen.

In de krant Het Laatste Nieuws wordt maandag een groot portret van de familie Y. geschetst.

‘Clanoversten’

Verschillende familieleden van de clan vluchtten in de jaren negentig vanuit het oosten van Turkije naar België. Ze vestigden zich in de volkswijk de Stuiverberg in het noorden van Antwerpen. Na verloop van tijd was de clan uitgegroeid tot enkele honderden familieleden. Aan het hoofd stonden 4 ‘clanoversten’, zoals de politie ze noemt: Dikran Y. (62), Can Y. (71), Muhsin Y. (48) en Sahin Y. (52). Samen met hun oudste zonen vormden ze de harde kern van de criminele organisatie.

150.000 euro per container

Bayram Y., die zijn christelijke voornaam Yuhanis nauwelijks gebruikt, is de oudste zoon van clanhoofd Can. Hij wordt gezien als de absolute leider van de bende en organiseerde onder andere de grootschalige invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen. Hij werd daarbij geholpen door Marsin Y. (foto), zoon van clanoudste Dikran, die sinds 2008 als planner in de Antwerpse haven werkte. Hij bepaalde onder andere waar welke container werd geplaatst. Containers met cocaïne plaatste hij voor de familie op een veilige plek op het enorme haventerrein, zodat de drugs ongezien konden worden uitgehaald. Per container ontving Marsin Y. 150.000 euro van de familie. Bayran Y. kon op deze manier duizenden kilo’s coke binnen halen. (Tekst loopt door onder advertenties.)

In de benen geschoten

Maar het innige samenwerkingsverband tussen Marsin en Bayran ging scheuren vertonnen, nadat bij de laatste het vermoeden postvat dat de planner ook afspraken maakt met andere drugsbendes en daarvoor tussen de 300.000 à 400.000 euro per container ontvangt. De boel escaleert als er een partij van 1000 kilo cocaïne van Bayran in de haven wordt gepakt. Het resulteert in een schietpartij waarbij Marsin als waarschuwing in de benen wordt geschoten. Marsin kan maar beter loyaal zijn aan de familie Y. zodat er geen kostbare ladingen cocaïne meer verloren gaan.

Corc

Maar er ontstaan meer conflicten binnen de clan. Corc, een broer van Bayran die in Turkije woont, wordt een compensatie van 800.000 euro beloofd voor een gepakte partij coke, maar krijgt zijn geld niet. Corc huurt daarop een knokploeg in die clanhoofd Dirkan (de vader van planner Marsin) in Turkije een lesje wil leren. De zonen van Dirkan reizen halsoverkop naar Turkije om hun vader te beschermen.

Pastoor

De familie krijgt ook ruzie met patoor Ardhil S. van de Assyrisch-Chaldeeuwse Kerk in de Onderwijsstraat in Antwerpen. Aanvankelijk is het koek en ei tussen de familie en de pastoor, die onder andere 130.000 euro en een auto van de clan cadeau krijgt. Volgens de politie is de priester tot in de details op de hoogte van de criminele activiteiten van de familie. Hij speelt de rol van bemiddelaar bij ruzies tussen de clanhoofden. Maar nadat Marsin is beschoten krijgt de pastoor de gemoederen niet meer bedaard, aldus Het Laatste Nieuws.

De priester bewaart in zijn pastorie ook geld en kostbaarheden van de Y’s. Tot overmaat van ramp wordt een deel van het geld bij een inbraak in de kerk gestolen. Kort daarop wordt de pastoor overgeplaatst naar een parochie in Griekenland. Bayran Y. behoort niet tot de 15 clanleden die vorige week werden gearresteerd. Hij zit ondergedoken in Turkije.