De slachtoffers van de rovers

De slachtoffers die het drie weken lang rovende duo Antonio van der P. en Enise B. maakten stelden woensdag het beeld dat de verdachten maandag en dinsdag van zichzelf gaven flink bij. Sommige slachtoffers beschreven schokkende geweldplegingen en bedreigingen, waarmee het stel hun leven heeft geruïneerd.

In zijn buik

Mensen werden urenlang gegijzeld of ontvoerd en in het ongewisse gelaten over hun lot. Een vrouw uit Lage Mierde vertelde aan de rechtbank in Assen hoe ze vastgebonden in een badkuip lag, onder bedreiging van een vuurwapen. Een man moest onder bedreiging van een vuurwapen in de kofferbak van zijn auto gaan liggen. Hij vertelde de rechtbank dat hij ervan overtuigd was dat zijn ‘laatste uur geslagen had’. Een campinggast werd in zijn buik geschoten. Zijn echtgenote was getuige. Met een pistool in haar rug dwongen ze haar de auto af te geven. Van angst plaste ze in haar broek. Kort daarvoor had Antonio een pistool op haar hoofd gezet.

Verwoest

De slachtoffers vertelden over de gevolgen. Veel levens lijken voorlopig verwoest. Ze zijn hun baan kwijt of hebben zich ziek gemeld, bezoeken een psycholoog, zijn bang, slapen slecht, of hebben relatieproblemen. Een vrouw liet alle bossages in haar tuin kappen en kocht een ander bed omdat ze het niet verdragen kon dat de twee rovers in haar bed hebben geslapen. Het totale bedrag dat aan schadevergoedingen wordt geëist beloopt anderhalve ton.

Hand

Antionio en Enise maakten van de spreektijd van de slachtoffers gebruik om elkaars hand vast te houden. Ze vertoonden weinig medeleven of emotie. Volgens een forensisch onderzoek is Enise volledig toerekeningsvatbaar, ze heeft wel de wisselvalligheid van karakter van een borderliner. Antonio weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek. Met name hij heeft een zeer getroebleerde jeugd gehad (hier meer). Hij werd in Brazilië geboren en na 14 maanden door Friese ouders geadopteerd maar het ging al snel mis met hem. Hij drinkt alcohol sinds zijn twaalfde, kreeg twee keer jeugd-tbs opgelegd voor geweldsmisdrijven. Hij lijkt een narcistische en egocentrische kijk op de wereld te hebben.