Vier dodelijke dreigingen op Cor van Hout

De recherche had al in 2003 en 2004 meerdere aanwijzingen voor wie de opdrachtgever voor de moord op Heineken-ontvoerder Cor van Hout zou kunnen zijn. Die scenario’s kregen geen plaats in het moorddossier dat justitie tegen Holleeder inbracht. Dat staat in het boek Holleeders Onderwereld dat deze week is verschenen.

Mieremet

Over het (vergeefse) onderzoek naar de schutters die Van Hout op 24 januari 2003 onder vuur namen staat veel te lezen in het moorddossier “Viool”. Over mogelijke opdrachtgevers was (tot Holleeder jaren later in beeld kwam) niets te lezen. Pas doordat de advocaten van Willem Holleeder oude dossiers die lagen te verstoffen boven water haalden weten we nu dat er wel degelijk scenario’s over opdrachtgevers bestonden.

Ten eerste waren er aanwijzingen dat John Mieremet er de hand in had gehad. In Holleeders Onderwereld wordt duidelijk dat er weinig twijfel over kan bestaan dat Mieremet opdracht gaf voor eerdere mislukte aanslagen op Van Hout (in 1996 en 2000). Er was direct na de moord een aantal getuigen die in de richting van Mieremet wezen, onder meer Ad van Hout en Thomas van der Bijl. Van Hout blijkt ook uit verschillende kanten voor Mieremet gewaarschuwd te zijn. Een Brabantse vriend zegt hem kort voor zijn dood te hebben gewaarschuwd.

De getuige zegt dat hij voor zijn veiligheid toen niet kon zeggen dat de dreiging uit de hoek van Mieremet kwam.

Gijssie

Van Hout had samen met zijn vriend en zakenpartner “Gijssie” van Dam talrijke conflicten in het hasjmilieu, zo was er een conflict dat leidde tot de liquidatie van een Chinees in Amsterdam-Noord. Uit de onopgeloste “plankzaken” naar de aanslag (2002) en moord (2004) op Gijs van Dam komen die sporen naar voren. De recherche zag een verband met een rip van een Marokkaanse groep.

(Tekst loopt door onder advertenties)

Utrecht

De getuige John Jansen (een oud-crimineel uit de Juliet-bende) zei in 2018 dat Van Hout op zeker moment ging dreigen tegen een Marokkaanse groep uit Utrecht die in een zwaar conflict zat met een groep uit Breda. In die vete zijn tussen 2002 en 2004 meer dan vijf doden gevallen. Jansen zegt destijds contact te hebben gezocht met de Utrechters en de zaak te hebben uitgezocht. Cor’s dood zou met dit conflict van doen hebben gehad, evenals de moord op Van Dam. Jansen is er ‘bijna 100 %’ van overtuigd dat Holleeder niet achter de liquidatie van Van Hout zat.

In het boek staan al met al vier alternatieve scenario’s voor de moord op Van Hout beschreven. Ook tegen Stanley Hillis zijn er flinke aanwijzingen. Verder wordt beschreven hoe deze scenario’s zouden kunnen samenhangen.

Holleeder

Tegen Holleeder waren er in 2003 en 2004 helemaal geen aanwijzingen. Er blijkt juist een opmerkelijke hoeveelheid verklaringen te zijn van mensen die zeggen dat de verhouding tussen Willem Holleeder en Cor van Hout helemaal niet slecht was, in ieder geval niet zo dat dit een liquidatie zou rechtvaardigen.

Tegen Willem Holleeder zijn er pas verdenkingen gerezen vanaf het moment (in 2005) dat Thomas van der Bijl zijn mening dat Mieremet achter de liquidatie zat herriep en Holleeder als opdrachtgever noemde. In de huidige rechtszaak zijn er de beschuldigingen van zijn zussen Sonja en Astrid bijgekomen.

U kunt Holleeders Onderwereld hier bestellen.