De War on Drugs wordt veertig

Vandaag is een heugelijke dag want de drugsoorlog is 40 jaar oud. Op 17 juni 1971 verklaarde toenmalig president Richard Nixon (zie video) de war on drugs. Althans, hij gebruikte de term voor het eerst. Presidenten als Ronald Reagan en George Bush maakten van de war on drugs een handelsmerk. Dat was geen lippendienst: wereldwijd zijn er sindsdien miljarden aan belastinggeld doorheen gegaan, duizenden doden gevallen en miljoenen mensen gevangen gezet. Het drugsgebruik en de winsten van illegale handel blijven groeien.

In het jaar dat Nixon de drugsoorlog begon werden er in de VS net geen half miljoen mensen aangehouden voor een drugsdelict. In 2010 zijn er daar bijna twee miljoen mensen gearresteerd voor drugs. Voor vele soorten drugs is het gebruik per hoofd in de VS het hoogste ter wereld. 

President Obama denkt iets anders over de war on drugs. Zijn drugstsaar Gil Kerlikowski zei zelfs die term ‘contra-productief’ te vinden. Toch probeert het Witte Huis van Obama initiatieven van staten in de richting van legalisering van softdrugs tegen te houden.

Illegale softdrugs zorgen er in de grote steden van de VS voor dat jonge criminelen in getto’s verzekerd zijn van een vast inkomen doordat ze kleine zakjes wiet dealen. Mexicaanse drugskartels maken meer winst met export van softdrugs naar de VS dan met cocaïneverkoop.

In de VS bestaat een bond van politie- en inlichtingenambtenaren, rechters en justitie-personeel die tegen de drugsoorlog zijn. Ze hebbben deze week een rapport (pdf) over de stand van zaken in de drugsoorlog aan Obama aangeboden.

Het kabinet Rutte wil de drugsoorlog opvoeren en softdrugs keihard aanpakken, het liefst alle coffeeshops sluiten.

Kijk naar een item van Al Jazeera, onder meer over de campagne van ondernemer Richard Branson tegen de drugsoorlog:

{youtube}xuhTFZc60tE{/youtube}