DEA-agent blijkt lid van drugsorganisatie

De 42-jarige DEA-agent Fernando Gomez heeft deze week bekend dat hij op initiatief van drugskartel La Organizacion de Narcotraficantes Unidos (ONU) in 2011 infiltreerde in de DEA, de Amerikaanse overheidsorganisatie die belast is met drugsbestrijding.

Gomez was al jarenlang betrokken bij het drugskartel voordat hij in dienst trad van de DEA. Volgens de Openbaar Aanklager solliciteerde Gomez, die toen nog als politie agent in Chicago werkzaam was, bij de drugsbestrijdingsorganisatie op initiatief van Jose Martinez-Diaz. Laatstgenoemde wordt beschouwd als een van de oprichters van de ONU en staat ook wel bekend onder de bijnaam Tony Zinc.

Onder de radar

Fernando Gomez, die tot zijn arrestatie in oktober 2018 dus als mol bij de DEA werkte, heeft bekend dat hij drugsgelden heeft getransporteerd en wapens heeft verkocht aan Martinez-Diaz, alias Tony Zinc. Die wapens werden gebruikt in Puerto Rico. Ook zou Gomez er voor hebben gezorgd dat de oprichter van het drugskartel onder de radar van de DEA bleef. Uiteindelijk werd een 10 leden van de ONU opgepakt, waaronder ook Martinez-Diaz. Die heeft inmiddels bekend achter de smokkel van meer dan 5000 kilo cocaïne te zitten. De drugs werden verscheept naar de VS.

Danseres

De UNO zou in totaal 6 liquidaties hebben gepleegd. De meeste slachtoffers waren leden van rivaliserende drugsbendes. Maar in 2005 werd in San Juan, Puerto Rico, ook de onschuldige danseres Crystal Martinez-Ramirez doodgeschoten. Dat zou zijn gebeurd door Luis Blondet, bijnaam Cabezon. De gangster schoot de jonge vrouw dood op straat voor een kapperszaak, naar verluidt omdat Martinez-Ramirez eerder in een club niet was ingegaan op seksuele avances van Cabezon.

Hier staat de tenlastelegging van de verschillende leden van de UNO.

De strafmaat voor Fernando Gomez wordt later dit jaar bekend.

Nederland

De DEA werd in 1973 opgericht met als doel om de handel van drugs te bestrijden, zowel binnen de Verenigde Staten als daarbuiten. Binnen de VS wordt hierbij de jurisdictie gedeeld met de FBI. Hoewel DEA-agenten geen jurisdictie hebben in Nederland, zouden ze zowel met als zonder medeweten van de Nederlandse overheid, acties op Nederlands grondgebied hebben uitgevoerd.