DEA daagt Chinese medicijnproducenten (VIDEO)

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) heeft bekend gemaakt dat het voor het eerst Chinese producenten van zware opiaten als fentanyl voor de rechter heeft gedaagd. Fentanyl is een extreem zware pijnstiller die momenteel in de Verenigde Staten als drug veel doden door overdosis veroorzaakt.

Overdoseren

Fentanyl kan 50 keer zo zwaar zijn als morfine en tot 100 keer zo zwaar als heroïne, zodat overdoseren frequent voorkomt onder mensen die verslaafd zijn aan illegale opiaten. Er vallen ook slachtoffers onder politiemensen die bij inbeslagnames milligrammen van fentanylachtige stoffen binnenkrijgen. In 2016 was er een scherpe stijging van het aantal drugsdoden in de Verenigde Staten.

De zaken draaien in de staten Mississippi en North Dakota Er komen 21 mensen voor de rechter. Onder hen zijn twee Chinezen. Het zijn fabrikanten van fentanyl en analoge middelen. Ze behoren voor de DEA tot de zwaarste categorie georganiseerde criminelen, zogeheten Consolidated Priority Organization Targets (of CPOTs), net zoals bijvoorbeeld Mexicaanse drugsbaronnen.

Het is onduidelijk of de twee Chinezen ooit voor de Amerikaanse rechter zullen verschijnen.

Chinese chemische bedrijven

Xiaobing Yan (40) wordt ervan verdacht fentanyl te hebben geproduceerd voor de Amerikaanse illegale markt, gedurende zes jaar, onder verschillende namen en bedrijfsnamen. Ook zou hij websites in de lucht hebben gehad die deze middelen verkochten. De DEA zegt vele pakketten met illegale zendingen van fentanyl in beslag te hebben genomen. Hij was betrokken bij twee chemische bedrijven in China die fentanyl produceerden.

Laboratoria

Jian Zhang (38) is verdacht van witwassen van geld afkomstig uit de verkoop van fentanyl van van samenzwering om fentanyl de VS binnen te smokkelen, en van leiden van een criminele organisatie. Zijn organisatie leidde vier laboratoria in China die fentanyl produceerden. Ook hij zou via websites fentanyl aan Amerikaanse burgers hebben verkocht.

Yan kan maximaal 20 jaar cel krijgen en een miljoen dollar boete. Zhang kan maximaal levenslang krijgen en 12,5 miljoen dollar boete.

Onder de verdachten zijn enkele Canadezen. De meeste verdachten zijn Amerikanen. Zij zitten allemaal vast.