‘Demmink kwam wel voor in onderzoek’

Oud-topambtenaar van Justitie Joris Demmink was wel degelijk in beeld bij het Rolodex-onderzoek, waarin de betrokkenheid van hooggeplaatste magistraten bij seksfeestjes met minderjarigen werd onderzocht. Dat zegt de Amsterdamse oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking in een interview met NRC Handelsblad. Minister Opstelten van Justitie verklaarde vorige week nog dat Demmink niet in het onderzoek in beeld was gekomen.

Vrakking was destijds initiatiefnemer van het onderzoek. Hij vertelt in NRC dat de inlichtingendienst BVD 'belastende informatie' over Demmink had. Zijn chauffeur, Rob Mostert, zou hebben verklaard 'er niet meer tegen te kunnen' dat Demmink af en toe seks met jongens in de auto had.

'Waar ben jij mee bezig?'

Het onderzoek zou zijn stukgelopen toen Harry Borghouts, de toenmalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, telefonisch informeerde over het onderzoek. Volgens Vrakking was Borghouts niet blij met het onderzoek. 'Waar ben jij mee bezig?', zou Borghouts Vrakking hebben gevraagd.

Onderzoek kapot

De oud-hoofdofficier van justitie begrijpt niet hoe het departement weet had van het onderzoek. Het ging immers om geheime inlichtingen. Vrakking had destijds al huiszoekingen gepland, maar de dag na het telefoontje bleek dat het onderzoek was uitgelekt en dus kapot was.

'Buitengewoon ongeloofwaardig'

Borghouts zegt tegen het NRC dat hij zich niet kan herinneren dat hij Vrakking destijds heeft gebeld. Hij vindt het een 'buitengewoon ongeloofwaardig verhaal' omdat het 'niet in de lijn waarop ik opereer' zou liggen. De voormalig secretaris-generaal bevestigt wel dat hij wist van het onderzoek, omdat hij dat in een regulier overleg van het OM te horen zou hebben gekregen.

Opstelten ontkent

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei eerder deze maand nog dat Demmink 'op geen enkele wijze' bij het onderzoek in beeld is gekomen.  Een ex-agent had tegenover de rechtbank verklaard dat dat juist wel het geval was.

Lees ook:

Reconstructie Rolodex-onderzoek

'Demmink-info aan Tweede Kamer onjuist'

'Verhaal tegen Demmink in elkaar gezet'

Getuige blijft bij Demmink-verhaal