Demonstratie voor Henk Haalboom
Op de Dam in Amsterdam is op dit moment een demonstratie aan de gang tegen de veroordeling van Henk Haalboom, die sinds 2002 vast zit voor de moord op Pim Overzier.? De demonstranten leggen zich niet neer bij de uitspraak gisteren van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken, dat Haalboom terecht vast zit. Ook de rechtbank, hof en Hoge Raad kwamen al tot die conclusie.
De strafzaak tegen Henk Haalboom, die een celstraf van twintig jaar uitzit voor de moord op een kennis, wordt niet overgedaan. Er is geen sprake van een rechterlijke dwaling in de veelbesproken moordzaak. Tot die conclusie komt een speciale onderzoekscommissie die heeft beoordeeld of de zaak moest worden overgedaan. In de commissie zitten gerenommeerde onfhankelijke deskundigen zoals de hoogleraren Buruma en De Roos. Advocaat Knoops wil desondanks een herzieningsverzoek indienen bij de Hoge Raad. Op de Dam is een klein groepje sympathisanten van Haalboom vandaag aanwezig met een kooi, waarin ze zich hebben opgesloten.
De Zaak
De zaak Haalboom draait om de dood van Pim Overzier, die gevonden werd in een bos bij Dronten. Op 4 december 2001 verdween Overzier spoorloos. Hij bleek een anonieme date te hebben. Hij werd op 28 maart 2002 in een provisorisch aangelegd graf in het Reve-Abbertbos in Dronten gevonden – geheel gekleed. Bij zijn hoofd werd een stuk nylonkoord aangetroffen en een deel van een riem. Hij zou vlakbij een parkeerplaats zijn omgebracht en versleept naar het bos, om vervolgens in het graf te zijn gedumpt. Haalboom kwam in beeld als verdachte en werd schuldig bevonden door de rechtbank en het Hof. Volgens justitie was Henk Haalboom de moordenaar, omdat hij hem verdacht van een buitenechtelijke relatie met zijn vriendin. Hij zou Overzier in de val hebben gelokt met een ‘blind date’.
De Twijfels
Na zijn veroordeling kwamen er twijfels. Onder meer rechtpsycholoog Peter van Koppen, wetenschapper Ton Derksen en schrijver Jacob Vis plaatsten vraagtekens bij de veroordeling van Haalboom. Zo zou de tengere man zijn slachtoffer nooit kunnen hebben overmeesteren en ombrengen. Ook zou hij het slachtoffer niet in zijn eentje hebben kunnen verplaatsen naar een plek in het bos. Er doken anonieme brieven op waaruit zou blijken dat niet Haalboom, maar anderen het slachtoffer op een homo-ontmoetingsplaats zouden hebben omgebracht.
Maar ondanks die twijfels kwamen alle rechters die naar de zaak keken en nu ook de onafhankelijke deskundigen tot de conclusie dat Haalboom terecht vast zit.
Crimesite interviewde Elisabeth Kolpa, de woordvoerder van het burgerinitiatief voor Haalboom.
{mp4remote}http://www.crimesite.nl/images/video/haalboom.m4v{/mp4remote}
Gisteren had Fannie Tijmstra van Een Vandaag een uitgebreide reportage over de zaak:
Misdaadjournalist Hendrik Kan Korterink plaatst grote vraagtekens bij het burgerinitiatief om Haalboom vrij te krijgen.
Het hele rapport van de CEAS is hier (PDF) te lezen.