Desi Bouterse veroordeeld tot twintig jaar cel (UPDATE)

De Krijgsraad in Suriname heeft vrijdagmiddag de Surinaamse president Bouterse veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor medeplegen van moord. Dat is gelijk aan wat de openbaar aanklager twee jaar geleden eiste. In de zaak staat een groep (oud)militairen terecht voor de moord en foltering van vijftien Surinaamse mannen in 1982.

1982

De December-moorden gebeurden in de nacht van 7 op 8 december 1982 in Fort Zeelandia, aan de Waterkant van de Suriname-rivier bij het centrum van de hoofdstad Paramaribo. De slachtoffers waren kritische tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van Bouterse. Sergeant Bouterse had in 1980 door een coup in 1980 met een groepje mede-militairen de macht gegrepen in het land. Dat militaire bewind van Bouterse eindigde in 1988. De verdachten van de December-moorden werden pas enkele jaren geleden door de Surinaamse justitie voor de rechter gebracht.

Bouterse en de militairen hebben steeds gezegd dat de slachtoffers een tegencoup wilden plegen.

Moord

Bouterse is op dit moment op staatsbezoek in China, de grootste investeerder in het land. De vraag wordt nu of en wanneer Bouterse daadwerkelijk in detentie zal gaan. De Krijgsraad heeft geen bevel gegeven om hem direct gevangen te nemen. Er is nog een hoger beroep mogelijk.

De Krijgsraad sprak vrijdag eerder Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk vrij. In de zaak tegen de overleden Arthy Gorré werd justitie niet-ontvankelijk verklaard.

In het vonnis zegt de Krijgsraad ervan uit te gaan dat er een vooropgezet plan is geweest om de mannen om het leven te brengen en dat het bewijs voor moord is geleverd.

Bouterse is in Nederland veroordeeld voor smokkel van cocaïne. In Suriname doen vele geruchten de ronde over de betrokkenheid van Bouterse bij drugscriminelen.