‘Dief kinderkanker-geld voor rechtbank’

Een voormalig bestuurder van kinderkankergala Quality of Life beroofde – volgens het Openbaar Ministerie – die instelling van driekwart miljoen euro maar fraudeerde ook bij American Express, ABN Amro en cosmeticaconcern Inglot. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit het dossier.

Marketingdirecteur

Verdachten in de zaak zijn Erwin de K. (43) en Patrick van Z.. De K. liet bij het Gelderse Scherpenzeel een villa bouwen voor 1,3 miljoen euro, dat mogelijk deels is gefinancierd uit de opbrengst van criminele autoriteiten. De K. had een goede baan als marketingdirecteur bij American Express en was bestuurslid voor het gala Quality of Life, waar belangeloos geld van vermogenden werd ingezameld voor hulp aan kinderen met kanker.

Penningmeester

De zaak speelt al sinds 2012 maar pas morgen staat Erwin de K. voor de rechter wegens het verduisteren van 797.468,36 euro bij het kankergala. De bevriende penningmeester van het gala, Patrick van Z., assisteerde bij het overmaken van grote bedragen (in 2010 en 2011), zogenaamd schenkingen aan ziekenhuizen. American Express had De K. kort daarvoor ontslagen.

Na vertrek van De K. bij de creditcardorganisatie bleek dat er vele duizenden euro’s rekeningen waren ingediend voor de aanschaf van onder meer een privé-iPhone, een privé-kerstdiner met familie in een luxehotel in Noordwijk en een privé-voetbalreis naar Nederland-Rusland in Basel.

Opgelicht

Middels valse werkgeversverklaringen van American Express en Amsterdam Fashionweek zou hij bij ABN AMRO een hypotheek van 1,3 miljoen hebben weten los te krijgen. Bij cosmeticaconcern Inglot zou De K. voor 1 miljoen euro hebben opgelicht door er contracten en bankrekeningnummers te vervalsen waardoor geldbedragen van investeerders in het cosmeticaconcern op de privé-bankrekening van De K. terechtkwamen.

Quality of Life heeft overigens het geroofde geld teruggestort gekregen van De K. die op vrije voeten is.