Advocaat Soerel vraagt onderzoek naar psychopathie La S.

Bénédicte Ficq, de advocaat van Dino Soerel, wil dat een deskundige kroongetuige Peter la S. onderzoekt om vast te stellen of hij een pathologische leugenaar is en een psychopaat. La S. lijkt normaal maar is dat misschien niet, zegt ze. Hij kan een stoornis hebben en dat zo goed weten te verbergen het de rechter niet opvalt.

Psychopatische stoornissen komen volgens Ficq in ‘een forensische setting’ vaak voor.

Kenmerkende eigenschappen van psychopaten zijn onder meer: gladheid en oppervlakkigheid, egocentrisme en een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, ontbreken van schuldgevoel, leugenachtigheid, een manipulatieve aard en het oppervlakkig voelen van emoties. Ze kunnen met name zeer goed en overtuigend liegen.

In de talloze verklaringen van La S. zelf maar ook in getuigeverklaringen van mensen die hem goed hebben gekend ziet Ficq veel van deze kenmerken terug.

‘Het ene moment zegt hij X en het andere Y met even veel aplomb,’ aldus Ficq. La S. praat volgens haar ontspannen en kabbelend over de zware aantijgingen van moord tegen de verdachten. ‘Alsof hij ervan geniet om anderen te belasten.’

Getuigen vertellen dat La S. zich altijd de beste vond, ‘beter dan Jesse R.’

Volgens Ficq heeft La S. ‘op geen enkel moment maar een sprankje berouw getoond’ over de moord op Kees Houtman die hij zelf uitvoerde en plande. Hij wist bovendien dat deze moord zich af zou spelen voor de ogen van vrouw en kind van Houtman. Op kerstavond, een ruime maand na de moord stak hij zich in een duur pak, reed een grote Mercedes en verklaarde tegen zijn vriendin dat ‘zijn leven in balans’ was.

Verder babbelde hij volgens verschillende getuigen over het ontvoeren van Jesse R.’s vriendin en kind, alsof het niks was, alleen om zo veel losgeld te verdienen.

Ficq stelt dat het proces geregisseerd en gemanipuleerd wordt door de psychopaat La S.

Volgens Ficq heerst in de forensische wetenschap de opvatting dat het geen zin heeft om psychopaten te behandelen in een tbs-regime omdat ze alles zullen doen om de behandelaars te manipuleren. Ze wil dan ook niet dat de deskundige La S. zelf spreekt maar vooral verklaringen bestudeert en getuigen over hem spreekt.

Maandag staat Dino Soerel voor de rechtbank in een regiezitting. Hij staat terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie en het opdracht geven voor het laten vermoorden van Thomas van der Bijl en Kees Houtman.

De rechtbank voorziet pas in mei of juni een inhoudelijke behandeling van de zaak Soerel.

Het Openbaar Ministerie projecteert Soerel aan de top van een criminele organisatie waartoe ook onder meer Ali A. en Jesse R. zouden behoren.

Soerel is ook verdacht van opdracht geven voor de liquidatie van de voorzitter van voetbalclub Türkiyemspor Nedim Imaç, zakenman Leen B. en de drugshandelaren Atilla Ö. en August Adjoeba. De moorden op Leen B. en Atilla Ö. zijn nooit ten uitvoer gelegd.

Volgens de persofficier van het Openbaar Ministerie in Amsterdam wordt hij voorlopig ‘om redenen van efficiëncy’ op dit moment niet vervolgd.

Lees ook:

Soerel: pas over zeven maanden verder

Soerel: principekwestie versus efficiëntie