Dino Bouterse: levenslang dreigt

De aanklager in New York verdenkt Dino Bouterse (40) en zijn medeverdachte Edmund Muntslag (29, alias Blue) van samenzwering en cocaïnesmokkel. Ze zouden daarmee bezig zijn geweest vanaf december 2011. Dat staat in de aanklacht (pdf) die het Southern District van het Openbaar Ministerie in New York. De Drug Enforcement Administration (DEA) doet nog onderzoek naar andere verdachten van de groep. 

Afgelopen juli zouden de twee verdachten twee keer een transport van tien kilo cocaïne hebben voorbereid die met een commerciële vlucht naar een land in het Caraïbisch gebied zou vertrekken.  Bouterse is ook verdacht van het voorhanden hebben van pistolen en een anti-tank raket.

Bouterse was hoofd van de Anti-terrorisme Unit in Suriname. Hij is op het vliegveld van Panama-Stad aangehouden terwijl hij reisde op een diplomatiek paspoort. Edmund Quincy Muntslag is vrijdag aangehouden in Trinidad and Tobago. 

Een agent van de DEA die over de zaak sprak met Amerikaanse media noemde Dino Bouterse "een drugshandelaar van belang". Voor de aanklacht kan Dino Bouterse een levenslange gevangenisstraf tegemoet zien als hij wordt veroordeeld. 
 
De vader van Dino is de Surinaamse president Desi Bouterse die de laatste jaren verschillende malen in onderzoeksdossiers in verband is gebracht met coke- en wapenhandel.