Direct vrijspraak in zeecoke-zaak

Op de dag van requisitoir en pleidooi in de grote zeecoke-zaak is één van de verdachten “terstond” vrijgesproken. Nadat requisitoir en pleidooi waren geweest sprak de rechtbank van Rotterdam de verdachte Marko M. direct vrij. Er was te weinig bewijs dat hij coke vanaf een zeeschip in zee had gegooid.

Marine

De zaak draait om vijf verdachten die terechtstaan op verdenking van betrokkenheid bij bijna 400 kilo cocaïne die voor de Zeeuwse kust van het zeeschip de Soraya in zee was gegooid. Een patrouilleschip van de Koninklijke Marine pakte in december 2013 met behulp van de inzet van snelle FRISC-vaartuigen vier verdachten op die in twee snelle bootjes zaten. Waargenomen werd dat er tijdens de achtervolging vanuit die bootjes pakketten in zee werden gegooid. Er is niet vastgesteld dat er pakketten van de Soraya waren afgegooid. De vrijgesproken verdachte was tweede stuurman aan boord van dat schip.

Gewist

De zaak was gebaseerd op Britse politie-informatie dat er coke van het schip zou worden afgeworpen en dat Marko M., afkomstig uit het voormalige Joegoslavië, hierbij betrokken zou zijn. In de informatie stond dat M. ‘will be involved‘. Advocaat Jan-Hein Kuijpers had gevraagd de informanten te kunnen horen over de informatie maar dat bleek onmogelijk. Kuijpers: ‘het enige andere bewijs was zijn mobiele telefoon die met PGP was versleuteld. Terwijl hij werd verhoord lichtte die telefoon even op. Toen bleek dat die van afstand was gewist.’ M. heeft 4,5 maand in voorarrest doorgebracht.

Niet controleerbaar

Er was geen bewijs voor dat er pakketten van de Soraya waren afgegooid. Evenmin was er bewijs  dat M. de pakketten overboord had gezet. Advocaat Kuijpers betoogde verder dat de uitdrukking ‘will be involved‘ niet wil zeggen dat zijn client daadwerkelijk betrokken was geraakt. Controleerbaar was het ook niet, omdat er geen getuigen over de Britse informatie konden worden gehoord. Daarom sprak de rechtbank M. direct vrij na het pleidooi, iets dat bijna nooit voorkomt in grotere strafzaken. Tegen de andere vier verdachten eiste de officier van justitie celstraffen ter lengte van het voorarrest tot 6,5 jaar cel.

Zie ook:

Marine pakt smokkelaars op Noordzee

Zee-coke: miljoen in beslag na nieuwe arrestaties