Bibob: Mag de disco open of niet?

De initiatiefnemers hadden volop getwitterd en gehyvesd maar nieuwe discotheek Club Seven in Eindhoven is nog steeds niet open. Waarom niet? De Bibob-wet. Deze wet maakt het mogelijk voor gemeenten om vergunningen te weigeren als wordt vermoed dat de uitbater een criminele achtergrond heeft. Volgens het Eindhovens Dagblad tipte Justitie de gemeente vorig jaar over een mogelijke criminele achtergrond van de eigenaar. Inmiddels staan de aandelen van de nieuwe discotheek volledig op naam van ene Paul van Beek die ook exploitant zou worden. Maar dat was niet de naam waar Justitie en de gemeente over vielen.

Club Seven zou banden hebben met een 51-jarige zakenman, geboren in Geldrop, opgegroeid in Eersel. De zakenman is in Zuid-Nederland zou ook bekend zijn van restaurantketen De Bengel maar doet ook andere horeca-activiteiten, zo schrijft de Eindhovense krant.

De eigenaar van de Bengel-keten is de Nederlander Douwe Bart Velds, die ook veel zaken in België doet. Wat precies de bezwaren tegen Velds zouden zijn is niet duidelijk.

Een probleem dat veel exploitanten met de Bibob-procedure hebben is dat geruchten of anonieme informatie van de Criminele Inlichtingendienst (CIE) al voldoende kunnen zijn om vergunningen te blokkeren. Zelfs een vrijspraak van het gerechtshof kan onvoldoende om als een normale zakenman te worden behandeld.

Het probleem met Velds zou kunnen liggen in België, waar Velds eigenaar zou zijn van discotheek Versuz in Hasselt en ook van de Diamond Princess, een disco-schip dat in het stadsdok van Antwerpen ligt, maar wat de gemeente heeft laten sluiten.

De Antwerpse Misdaadreporter schrijft dat Velds volgens de Belgische Justitie banden heeft gehad met John Mieremet en Sam Klepper, die net als Velds, in het grensgebied met Nederland hebben gewoond. De parketten van Turnhout en Antwerpen zouden onderzoeken naar Velds hebben gelast voor witwassen. Maar al die pogingen draaiden op niks uit. De federale politie vond na jaren geen overtuigende bewijzen van criminele activiteiten. 

En nu moet de gemeente Eindhoven beslissen over het al dan niet openen van Club Seven.