Dit is de “Allesweter”

In een gezamenlijk onderzoek zijn Panorama en Crimesite-redacteur Vincent Verweij achter de naam van de Allesweter gekomen, de mysterieuze figuur die Willem Holleeder vorige maand aanhaalde in zijn proces. Een goed ingevoerde bron, een nuchtere analyse en enkele oude processenverbaal leidden uiteindelijk naar één persoon. 

In het artikel dat woensdag in Panorama verschijnt worden eerst enkele namen weggestreept die mogelijk de Allesweter zouden kunnen zijn. Het is niet Mink Kok, het is ook niet Greg Remmers.

Spic & Span

De term Allesweter werd gemunt door journalist Bas van Hout, die de mysterieuze figuur regelmatig heeft gesproken. Van Hout heeft nooit willen zeggen wie de Allesweter is. Volgens Vincent Verweij heeft Holleeder zelf echter een eerste aanwijzing gegeven. In het artikel schrijft hij: ‘Een aanwijzing die Holleeder zelf gaf, was dat de Allesweter hem waarschuwde voor John Mieremet en Sam Klepper. Nadat de dreiging weg was, gaf de Allesweter aan Holleeder als advies vooral toenadering te zoeken tot Spic & Span. Ook Bas van Hout legde het verband tussen de Allesweter en Klepper & Mieremet: ‘In de pikorde staat hij erg hoog. Klepper en Mieremet luisterden naar hem.’ Het was dus iemand die dicht bij het beruchte duo stond.

Paja

Vervolgens wordt een cruciale aanwijzing gevonden in een proces-verbaal dat de Amsterdamse recherche in 2003 maakte. Het was een analyse van de Joego-maffia in Nederland. In een schema met tientallen namen staan ook Holleeder, Klepper en Mieremet. Maruf M. (bijnaam Paja) staat er tussen als iemand die zowel met Holleeder als met Klepper & Mieremet contact had. Een man die aan twee kanten goede banden onderhield. En Holleeder dus kon waarschuwen voor de snode plannetjes van Spic & Span.

Anonieme informatie

Uit dossiers blijkt dat Holleeder regelmatig contact had met Paja. Zo komt er in 2002  bij de Amsterdamse politie anonieme informatie binnen over Paja. Die luidt: ‘Willem Holleeder is samen met een paar Joegoslaven, van de groep Paja, de onroerendgoedwereld aan het afpersen. Endstra, Hummel, Wijsmuller en De Vlieger.’

La Bruschetta

Paja zelf verklaart tegenover de rechter in het Kolbak-proces dat hij Holleeder veel heeft ontmoet: ‘We hebben nooit zaken gedaan, maar ik zag Holleeder bijna elke dag.’ Ook verklaarde hij dat ze samen regelmatig iets gingen drinken, onder andere in La Bruschetta in Den Haag. Panorama: ‘En dat brengt het spoor weer terug bij journalist Bas van Hout, die meerdere keren rond 2005 met Holleeder en de Allesweter dineerde in Den Haag. ‘Holleeder, normaal zó dominant, stelde zich ondergeschikt aan hem op,’ vertelde Van Hout.’

Volgens Vincent Verweij is Maruf “Paja” M. dus de Allesweter. Gerlof Leistra trekt vandaag in Elsevier dezelfde conclusie.

Zie ook:

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet

Het hele artikel met een uitgebreide analyse deze week in Panorama.