Dit is één van de meest gezochte mannen ter wereld

De politie in Australië werkt samen met politiediensten uit China, Canada, Taiwan, en de Verenigde Staten in de jacht op een drugshandelaar die aan de handel in (onder meer) crystal meth miljarden euro per jaar zou verdienen: de Canadees Tse Chi Lop (55). Uit documenten die persbureau Reuters heeft ingezien blijkt dat de politie hem ziet als één van de grootste drugshandelaren ter wereld.

Methamfetamine

Het kartel waar hij leiding aan zou geven is in omzet en omvang te vergelijken met het Sinaloa-kartel van de inmiddels tot levenslang veroordeelde Joaquín Guzman. Daarom is Tse Chi Lop ook wel aangeduid als de “El Chapo van Azië”. Volgens Reuters wordt het onderzoek geleid door de Australische politie, maar krijgt ze daarvoor steun van politiediensten uit onder meer, Taiwan, China, Canada en de Verenigde Staten. Reuters beschikte over dossiers van Amerikaanse en Taiwanese autoriteiten. Het zou de grootste internationale politie-operatie in Azië zijn tot nu toe.

Tse zou één van de leiders zijn van een organisatie van vijf groepen die wordt aangeduid als “The Company”, of  “Sam Gor”. Andere leiders zijn drugscriminelen uit Hongkong, Myanmar en China.

Methamfetamine is de core business van het netwerk. China is belangrijk in die wereld omdat de chemische industrie van dat land op grote schaal grondstoffen voor meth produceert. Maar het kartel produceert en verhandelt ook heroïne en ketamine. Eén smokkelmethode was een lijn in theepakjes naar landen als Japan en Nieuw-Zeeland. In Japan zou Sam Gor samenwerken met de Yakuza, en verder met Australische motorbendes en etnische Chinese bendes in Zuidoost-Azië.

Het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) schat de winst van de groepering in 2018 op 8 miljard dollar, maar tekende aan dat dat bedrag ook 17 miljard dollar kan zijn. Volgens de VN heeft het kartel een aandeel van 40 tot 70 procent in de markt voor crystal meth. Deze markt is – met name door groei in Azië – de afgelopen vijf jaar ten minste vier keer zo groot geworden.

Heroïnesmokkel

Tse Chi Lop is in China geboren maar hij verhuisde in 1988 naar Canada en woonde in 1998 in New York waar hij in een rechtszaak veroordeeld werd voor heroïnehandel. Hij kreeg net geen negen jaar cel, een lage straf, omdat zijn ouders en zoon zorgbehoevend waren. In 2006 kwam hij vrij en keerde hij volgens de politie terug naar Canada.

Sindsdien zou het hem crimineel voor de wind zijn gegaan en zou hij enorm persoonlijk fortuin hebben vergaard. Tse’s reputatie heeft de proporties van een tegenstander van James Bond uit de gelijknamige films. Hij houdt van vijfsterrenhotels, luxe landhuizen, copieuze feesten en heeft 24-uurs bewaking van een peloton Thaise kickboksers. Na een verblijf in de gokstad Macau zou hij ooit een rekening van 60 miljoen dollar hebben moeten voldoen.