El Chapo opgeborgen in extra beveiligde inrichting (VIDEO)

Joaquin “El Chapo” Guzmán Loera (62) is na zijn veroordeling tot levenslang en dertig jaar vrijdag geplaatst in de best beveiligde gevangenis van de Verenigde Staten, die ook wel “Alcatraz of the Rockies” is genoemd. De officiële naam: United States Penitentiary (USP) Administrative Maximum (ADX) in Florence, Colorado.

375 gedetineerden

De “Supermax” gevangenis ligt 185 kilometer ten zuiden van Denver en heeft een bezetting van ongeveer 375 gedetineerden. Er is sinds de opening in 1994 nooit iemand ontsnapt. El Chapo wist twee keer uit een Mexicaanse cel te ontkomen. Hij werd opgepakt in 2016 en door Mexico uitgeleverd aan de Verenigde Staten in 2017.

Behalve Guzmán zijn er nog meer beroemde levenslang gestrafte gevangenen in de ADX, zoals “Unabomber” Ted Kaczynski, 9/11 terrorist Zacarias Moussaoui, Oklahoma City-terrorist Terry Nichols en de man die een bom liet ontploffen tijdens de Boston-marathon: Dzhokhar Tsarnaev.

De naam “Alcatraz of the Rockies” komt van de gevangenis Alacatraz op een eilandje bij San Francisco. Daar zat onder meer Al Capone opgesloten.

Regime

Waarschijnlijk krijgt Guzmán een regime waarbij hij 23 uur eenzame opsluiting te verduren krijgt. Zijn cel heeft een ruit van 107 centimeter hoog dat schuin is geplaatst zodat hij alleen de hemel kan zien. Op de televisie in zijn cel kan hij alleen naar religieuze en educatieve programma’s kijken. Zeker zes keer per dag wordt de bevolking geteld, contact met medegedetineerden is in principe niet mogelijk.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft donderdag gezegd een levenslange straf onder deze condities ‘inhumaan’ te vinden.

Zie onder een documentaire over het leven in de ADX: