Dit kost een gram cocaïne

Gemiddeld koopt een consument een gram coke in de wereld voor 80 euro. Het meeste betaal je in Nieuw-Zeeland en Australië: respectievelijk 212 euro en 195 euro. Het goedkoopst is – niet verrassend – Colombia waar een gram cocaïne 5 euro kost. Onlangs verscheen de Global Drug Survey 2018 met talloze cijfers over drugs. 

Nederland is in Europa het goedkoopst met gemiddeld 48 euro per gram cocaïne. Over de grens in Duitsland betaal je fiks meer: 75 euro. In België ligt de prijs ietsje hoger dan in Nederland: 51 euro. Finland is in Europa het duurst. Je betaalt hier 122 euro voor een gram.

De in vergelijking exorbitant hoge prijzen in Nieuw-Zeeland en Australië zijn te verklaren door de zeer strenge grenscontroles in die landen. Ook de hoge importkosten spelen een rol.

Pizza

In vergelijking met andere drugs is de prijs voor een gram coke duur. Toch is cocaïne gemiddeld genomen in de hele wereld gemakkelijk te verkrijgen. 30% van de gebruikers zegt dat ze binnen een half uur een bestelling voor cocaïne binnen hebben. De bezorgtijd van een pizza ligt gemiddeld veel hoger. Ook hier scoort Nederland weer hoog: 9% van de coke-kopers zegt zelfs binnen 15 minuten de beschikking te kunnen hebben over cocaïne. In de provincie Noord-Holland wordt coke sneller bezorgd dan in Londen bijvoorbeeld.

XTC

Ook voor een xtc-pil ben je in Nederland het goedkoopste uit. Je betaalt hier gemiddeld iets meer dan 5 euro. Wereldwijd ligt de gemiddelde prijs op bijna 10 euro. In Europa is een xtc-pil het duurst in Noorwegen: iets meer dan 18 euro. Wat ook opvalt is dat Nederland en België elkaar weer niet veel ontlopen als het gaat om de kosten van een xtc-pil: bij onze zuiderburen betaal je iets meer dan 5,50 euro.

40 landen

In het onderzoek, dat 168 pagina’s beslaat, deden meer dan 130.000 mensen mee, afkomstig uit 40 landen. Het staat boordevol cijfers, ook over het gebruik van bijvoorbeeld marihuana. Het hele onderzoek staat hieronder.

https://issuu.com/globaldrugsurvey/docs/report-template