Dna verdachte Nicole-zaak opnieuw onderzocht

Het gevonden dna in de zaak rond de in 1995 omgebrachte Nicole van den Hurk wordt opnieuw geanalyseerd in Nieuw-Zeeland. Volgende maand is er weer een zitting in de zaak tegen verdachte Jos de G.

Eerste keer

De rechtbank heeft onlangs een deskundige uit dat land benoemd die de rechters hulp moet geven bij het bepalen of een gevonden dna-spoor van de 48-jarige verdachte is. Volgens het Brabants Dagblad is het de eerste keer dat de relatief nieuwe methode in een Nederlandse rechtszaak wordt gebruikt. De reden dat het onderzoek van de rechtbank zo is vertraagd zit hem vooral in de discussie die er is over de interpretatie van het dna-spoor. Volgens het Openbaar Ministerie is het nog de vraag of de opdracht zoals de rechters die aan de Nieuw-Zeelanders hebben gegeven inderdaad uitvoerbaar is.

Bewijskracht

In de gevonden spermasporen is dna aanwezig van zeker drie personen. Eén van die personen is volgens het Openbaar Ministerie de verdachte Jos de G. uit Valkenswaard. Hij is een tbs’er die eerder werd veroordeeld voor gewelddadige verkrachtingen. Omdat dna-deskundigen het oneens bleven over het dna-bewijs is de derde specialist aangewezen om de betrouwbaarheid van het dna-bewijs te onderzoeken. Dat gebeurt met een in Australië en Nieuw-Zeeland ontwikkeld programma. Dit is geen laboratoriumtechniek maar een statistische rekenmethode. In de Verenigde Staten zijn door het gebruik van de methode recent enkele misdrijven opgelost. Mogelijk kan de bewijskracht van eerdere onderzoeksresultaten worden versterkt of verzwakt.