Zijn dochter hoopt op levenslang (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die eerst een prostituee in haar gezicht stak en daarna met een fles een 68-jarige passante doodsloeg levenslang krijgt. Udo D. (39) is ex-tbs’er en een boom van een kerel.

Hij staat terecht voor de rechtbank in Leeuwarden en werd dinsdag scherp in de gaten gehouden door handvol parketwachten. Op 20 oktober 2015 ging hij in Leeuwarden volledig door het lint. Hij kwam razend binnen bij een Bulgaarse prostituee die hij verschillende malen in het gezicht stak. Daarna ging hij tierend de straat op. Getuige zagen later hoe hij  met een fles insloeg op de oudere vrouw. De officier van justitie vindt moord en poging tot moord bewezen.

D. heeft verklaard dat de prostituee hem aanviel met een stanleymes. Voor de rechtbank  beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Hij heeft geen medewerking verleend aan forensisch psychiatrisch onderzoek, maar specialisten denken dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens zijn daad. Udo D. (39) stond bekend als gewelddadig en had verschillende stoornissen. GGZ Friesland had hem op vrije voeten gesteld omdat er geen grond meer zou zijn om hem vast te houden en D. naar buiten wilde. Later bleek dat er niettemin een geldige rechtelijke machtiging was om hem op te sluiten.

Op een eerdere zitting heeft zijn dochter gezegd te hopen dat hij levenslang krijgt. Hij heeft haar en haar moeder eerder ook al bedreigd.

Zie ook:

‘Udo D. op straat gezet om centenkwestie’