“Dochter slachtoffer ‘balkonliquidatie’ ook doelwit”

De politie heeft de dochter van de 60-jarige Beyhan Demirçi (foto), die in januari in Amsterdam werd doodgeschoten toen ze op haar balkon stond te roken, gewaarschuwd dat haar leven in gevaar is. Haar auto is door de recherche meegenomen, omdat er mogelijk ‘spullen waren aangebracht’.

Het doelwit van de aanslag in januari was waarschijnlijk de schoonzoon van Demirçi, Mehmet D. Hij is de man van de dochter. Mehmet D. werd enkele weken na de aanslag opgepakt met een pistoolmitrailleur en semi-automatisch wapen. Woensdag moest hij voor het eerst voorkomen.

In de rechtbank zei de advocaat van D. dat de vrouw van zijn cliënt van de politie te horen heeft gekregen dat haar leven in gevaar is. De advocaat wil daarom dat D. wordt vrijgelaten. ‘Hoe vreselijk moet het zijn voor zijn echtgenote? Mijn cliënt moet hier zitten en kan niet eens een arm om haar heen slaan.’

D. blijft vast

De rechtbank oordeelde dat D. vast moet blijven zitten. ‘Kennelijk leeft een conflict waarvan een vredelievende oplossing niet in zicht is’, aldus de rechter, die doelde op het wapen dat bij D. is gevonden. ‘De vrees dat dat conflict gewapenderhand wordt uitgevochten wanneer we u vrijlaten, lijkt reëel.’

D. rookte regelmatig een sigaret op het balkon waar zijn schoonmoeder werd doodgeschoten. Op het moment van de aanslag was hij niet aanwezig. ‘Maar als hij die dag iets eerder de gang naar zijn schoonmoeder had gemaakt, had hij hier niet meer gezeten’, aldus de advocaat.

Het is niet duidelijk wie er achter de aanslag zit. De politie heeft daar nog geen duidelijkheid over, en ook D. zegt niet te weten wie zijn schoonmoeder doodschoot. Volgens zijn advocaat heeft D. de criminaliteit achter zich gelaten.