Dode (43) bij schietpartij in Amsterdam-Noord, twee verdachten opgepakt (UPDATE3)

Bij een schietpartij op het Vikingpad in Amsterdam-Noord is dinsdagmiddag een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats overleden. De politie heeft kort na de schietpartij twee mannen van 37 en 38 uit Almere aangehouden, maar de recherche vermoedt dat geen van beiden de schutter is geweest. De 38-jarige man is inmiddels vrijgelaten.

De politie kreeg rond 16.00 een melding van een schietpartij op het Vikingpad. Deze vond plaats bij een parkeerplaats vlakbij voetbalclub Kadoelen. Ter plaatse werd een zwaargewonde man aangetroffen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht waar hij korte tijd later aan zijn verwondingen overleed.

“Groothoofd”

Het Parool schrijft dat het slachtoffer de 43-jarige crimineel Dwight Mook uit Amsterdam-West is, bijgenaamd  “Groothoofd”. De man met Surinaamse roots zou mogelijk het slachtoffer zijn geworden van een ripdeal. Dwight Mook schoot in 2001 op 21-jarige leeftijd na een verkeersruzie in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat de 23-jarige Amsterdamse Surinamer René Nijda dood.

Zeven jaar cel

Als hij in voorarrest zit voor de schietpartij steekt hij na een ruzie een medegedetineerde met een balpen in diens hart. Het slachtoffer overleeft de steekpartij ternauwernood. In mei 2002 veroordeelt de rechtbank Mook tot zeven jaar cel. Na zijn vrijlating in 2006 komt hij opnieuw in aanraking met justitie. Hij wordt verdacht van diefstal, mishandeling en drugsdelicten. Na een laatste veroordeling in Nederland in 2017 zou hij voornamelijk in België verblijven.

Rode auto

Getuigen hebben aan de politie verteld dat ze een harde knal hoorden en vervolgens zagen dat een gewonde man in een rode auto werd getrokken en dat dit voertuig snel wegreed. Toen agenten ter plaatse kwamen troffen ze niemand aan, maar uit onderzoek bleek al snel dat de gewonde man naar een ziekenhuis was gebracht.

De betrokken rode auto met Belgisch kenteken werd daar ook aangetroffen en in beslag genomen. Niet lang daarna bleek dat het slachtoffer in het ziekenhuis was komen te overlijden.

Verdachten aangehouden

Naar aanleiding van de schietpartij zijn dinsdag twee mannen van 37 en 38 jaar uit Almere aangehouden. Hun rol bij de beschieting wordt verder onderzocht, maar de recherche vermoedt dat geen van beiden de schutter is geweest. De politie meldt woensdagavond dat de 38-jarige man inmiddels is heengezonden en niet langer verdachte is in het onderzoek. De 37-jarige man zit nog vast in volledige beperkingen.

TGO

Een deel van de straat werd afgezet voor politie-onderzoek. Wat er precies is gebeurd en wat de aanleiding is voor de schietpartij is onduidelijk. Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) doet onderzoek naar de beschieting. Uit informatie blijkt dat er na het schietincident waarschijnlijk een relevante getuige is weggefietst van de plaats delict. De politie zegt op zoek te zijn naar deze getuige.

De parkeerplaats bij het Vikingpad in Amsterdam-Noord zou bekendstaan als een ontmoetingplek voor criminelen.